>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Україна вже била Білорусь "на її території"

Чи повторить Фоменко успіх Лобановського?

Україна вже била Білорусь "на її території"
Фото: EPA/UPG

Сьогодні в Борисові в рамках відбору до Євро-2016 збірна України битиметься з Білоруссю. Між собою "сусіди" провели 7 матчів. Перевага на нашому боці - Україна здобула 3 перемоги. В активі Білорусі тільки один виграш, та й то в товариській зустрічі. Кращими бомбардирами "дербі" є Андрій Шевченко (3 м'ячі) та Валентин Белькевич (2 голи).

В рамках відбіркових турнірів до ЧС і ЧЄ Україна з Білоруссю провела чотири матчі, в яких здобула 2 перемоги (ще дві гри завершилися "миром"). У відборі до ЧС-2002 Україна, яку очолював Валерій Лобановський, в Києві зіграла внічию. У Мінську українцям завдяки генію Шевченкові вдалося вирвати перемогу і посісти друге місце в групі. Після матчу Едуард Малафєєв звинуватив Белькевича і Хацкевича (гравців "Динамо") у відсутності належної самовіддачі (простіше кажучи, одіозний наставник звинуватив "динамівців" у здачі гри). Зазначимо, що тільки у відбірковій кампанії до ЧС-2002 Білорусь реально боролася на вихід із групи. Але, завдяки перемозі в Мінську, Україна на фінішній прямій випередила "сусідів". У плей-оф команду Лобановського знищила Німеччина.

У відборі на ЧС-2010 Україна виграла у Білорусі вже домашній матч. У Львові в досить нудній грі знову відзначився Шева, який реалізував пенальті на 90 хвилині. У Мінську зафіксували не менш нудну "нулівку". У підсумку, Білорусь посіла 4 місце в групі, а Україна, яку тренував Олексій Михайличенко, у плей-оф програла Греції.

1992 рік. Товариський матч. Білорусь - Україна - 1:1 (Гоцманов - Максимов)

1994 рік. ТМ. Україна - Білорусь - 3:1 (Леоненко, Беженар, Михайленко - Белькевич)

2001 рік. Відбір на ЧС-2002. Україна - Білорусь - 0:0

2001 рік. Відбір на ЧС-2002. Білорусь - Україна - 0:2 (Шевченко)

2002 рік. ТМ. Білорусь - Україна - 2:0 (Белькевич, Глєб)

2008 рік. Відбір на ЧС-2010. Україна - Білорусь - 1:0 (Шевченко)

2009 рік. Відбір на ЧС-2010. Білорусь - Україна - 0:0

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram