>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Луческу: якщо клуби не затвердять нашу формулу чемпіонату, ліга скотиться вниз

Футболісти повинні грати, а не тренуватися

Луческу: якщо клуби не затвердять нашу формулу чемпіонату, ліга скотиться вниз
Фото: sport-express.ua

Минулого тижня 8 клубів УПЛ (з 14) проголосували за зміни формату чемпіонату України, які були запропоновані донецьким "Шахтарем". Чемпіонат має розігруватися в два етапи. Після "класичного" двоколового турніру, ліга буде розділена на групи: перші чотири команди розіграють "золоті" медалі, команди з 5-го місця по 9-е проведуть свій мікротурнір, нарешті, останні 6 колективів проведуть свій двохколовий турнір. Проти такого формату чемпіонату виступили "Динамо" і "Дніпро". У понеділок Виконком ФФУ прийняв рішення дати клубам ще 10 днів на обговорення формату наступного чемпіонату. Точка має бути поставлена 22 липня на засіданні Виконкому.

Наставник "Шахтаря" Мірча Луческу вважає, що запропонований "гірниками" варіант є оптимальним у сформованих умовах:

"Порівняно з минулими роками ми, на жаль, відстаємо від плану нашої підготовки. Це в тому числі пов'язано і з політичною ситуацією в Україні. Футболісти запитують мене про майбутнє чемпіонату. Гравці кажуть: "14 команд - це всього лише 26 матчів у чемпіонаті. Чим ми будемо займатися весь інший час? У нас ігри Ліги чемпіонів, ми ж повинні до них готуватися. Що будемо робити решту часу, якщо в чемпіонаті буде тільки 26 матчів? Відпочивати три місяці? Ми молоді футболісти, хочемо грати в сильному чемпіонаті". Така думка гравців.

Наш клуб аналізував ситуацію. І запропонував ФФУ і УПЛ формулу, яка дозволить зробити чемпіонат сильнішим. Наша формула чемпіонату була схвалена більшістю клубів. Це дуже важлива формула для вболівальників. Тому що вона дозволить зберегти інтерес до турніру до останнього дня. Інакше чемпіонат скотиться вниз. 26 ігор не дозволять ні успішно виступати в єврокубках, ні розраховувати на міцну національну збірну. А так у кожного клубу було б на два тури більше, ніж навіть при 16 командах в чемпіонаті.

Якщо комусь боязно грати в такому форматі, краще нехай чесно зізнаються в цьому. Через відомі обставини команди з Донбасу всі свої ігри проводитимуть поза рідними стінами. Наші прямі конкуренти більшість матчів зіграють вдома. Це не цілком етично, чи не так? Порушується принцип рівності можливостей. Але за рахунок вірно обраного формату ми дамо шанс чемпіонату не втратити свою привабливість для всіх".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram