>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Американський герой мало не пролетів повз Бразилію через татуювання

Гол у ворота Гани Джон забив двічі. Спершу у сні, потім наяву

Американський герой мало не пролетів повз Бразилію через татуювання
Фото: EPA/UPG

У понеділок збірна США поремогла Гану з рахунком 2:1. Переможний м'яч на 86-й хвилині забив Джон Брукс. Після матчу захисник американської збірної відзначив, що гол йому приснився.

"У мене був сон, про який я розповів кільком партнерам по команді. У ньому я забив на 88-й хвилині і наша команда перемогла. Сьогодні я забив на дві хвилини раніше, але цей гол також виявився переможним. У сні я, як і в житті, забив після подачі кутового. Зі мною таке сталося вперше. Але сподіваюся не востаннє. Дякую Богові", - наводить слова Брукса Reuters.

До Брукса в США відразу прикріпилась скороминуща слава національного героя - дійшло до того, що на його сторінці у Вікіпедії з'явилася така характеристика: "Джон - найвидатніший американець з часів Авраама Лінкольна".

Щоправда, називати Брукса справжнім американцем ризикують не всі: він ніколи не жив у США, щонайбільше - відвідував родичів у Чикаго, звідки родом його тато. Джон народився в Берліні в сім'ї німкені та американського військового, який цілих 29 років відслужив у військово-повітряних силах і працював на одній з баз США в Німеччині Спочатку Джон не відчував жодного скланощів німецької національної ідентичності: говорив тільки англійською, спілкувався тільки з американськими дітьми зі школи імені Кеннеді. Все змінилося, коли він потрапив в академію "Герти" і отримав подвійне громадянство.

Через кілька років все прийшло до того, що Брукс не дуже розумів, за яку збірну він гратиме.

"2010 року мене покликали в юнацьку збірну США, і я вирішив радитися з батьками. Вони сказали робити те, що я хочу".

Джон поїхав до збірної країни, в якій ніколи не жив, але незабаром почалися проблеми. Одночасно виник інтерес зі збірної Німеччини того самого віку - Брукс відразу кілька разів викликався на збори та товариські матчі.

"Я хотів подивитися на німецьку команду, тому що я все-таки наполовину німець. Але США були пріоритетом. Грати за Німеччину - це добре, але мій батько хотів, щоб я грав за США".

Але з потраплянням у головну збірну США на чемпіонат світу у Брукса були серйозні проблеми. Видавши чудовий сезон у другій бундеслізі рік тому ("Герта" виграла дивізіон і вийшла в бундеслігу), Брукс забуксував: дедалі частіше потрапляв на лавку, отримував травми. Під кінець сезону Джон вкотре опинився в запасі і вже не особливо вірив у поїздку до Бразилії.

"Не було жодних шансів. Я не зіграв проти "Байєра" і сказав собі: "Окей, гра закінчена, я не їду". Драматизму цієї історії додає і безглузда причина, з якої Джон пропустив той самий матч з "Байєром". Брукс зробив велике татуювання на спині. У таких випадках якийсь час потрібно обійтися без значних фізичних навантажень, поту і облягаючого одягу - Брукс нарвався на гнів тренера, який не соромився говорити про проблему публічно.

Відтоді все було як у голлівудському фільмі: Брукс вигулькнув з-за спини травмованого Левана Кобіашвілі, забив переможний гол у грі з "Айнтрахтом" і отримав звання кращого гравця тижня в бундеслізі. Про захисника одразу згадав і Юрген Клінсманн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram