>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

ФІФА прибере з футболу агентів

"Треті особи" професійному футболу не потрібні

ФІФА прибере з футболу агентів
Фото: ukrgazeta.com

На найближчому конгресі ФІФА, який пройде 10-11 червня в Бразилії, буде розглянуто питання про статус офіційних представників футболістів. Про це розповів почесний президент РФС, колишній віце-президент ФІФА В'ячеслав Колосков: "На конгресі в Сан-Паулу інститут агентів буде скасований. Той факт, що права на гравців часто належать агенту, а не клубу, викликає у мене обурення. Саме звідси йдуть всі колосальні порушення у фінансовій діяльності, які притаманні російським клубам.

Коли ми дізнаємося, що агенти отримують по кілька мільйонів євро за сприяння в переговорах, то є чітке розуміння: ці гроші виводяться з футболу. На мій погляд, ми повинні повернутися до старої схеми, коли футболіст належав клубу, який його виховав. Це найбільш чесний варіант".

Замість інституту агентів ФІФА введе інститут посередників, які будуть зобов'язані реєструвати трансфери в своїх національних федераціях. Посередник, на відміну від агента, не зможе отримати від клубу за свої послуги більше 2 мільйонів доларів за трансферну операцію, що суттєво вдарить по кишені агентів.

Зазначимо, що найчастіше схема, при якій правами на футболістів володіють не клуби, а приватні особи, поширена в Південній Америці. Зокрема, минулого року "Монако" за трансфер Фалькао заплатив 44 млн євро. Проте лише третину цієї суми отримав "Атлетіко", решта грошей осіла у агентів. Така ж історія супроводжувала і трансфер Неймара в "Барсу": "Сантос" отримав "копійки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram