>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Іноземні ЗМІ: російські спортсмени роками сидять на допінгу

На Олімпіаді в Сочі росіяни за кількістю медалей побили ще "радянський" рекорд

Іноземні ЗМІ: російські спортсмени роками сидять на допінгу
Фото: EPA/UPG

Російські спортсмени під час підготовки до Олімпіади в Сочі і попередніх Олімпійських ігор використовували особливий, раніше невідоми метод підвищення спортивних результатів - ксенонові інгаляції, повідомляє Inopressа.ru з посиланням на німецьке видання Der Spiegel.

Згідно з визнаним міжнародним науковим дослідженням, інгаляції ксенону стимулюють в організмі людини виробництво еритропоетину, який, у свою чергу, призводить до збільшення загальної кількості червоних кров'яних тілець, що відповідають за постачання кисню, що відповідно підвищує фізичні кондиції.

Згідно з правилами Всесвітнього антидопінгового агентства WADA, підвищення рівня еритропоетину, а також застосування фармакологічних речовин в нетерапевтичних цілях для поліпшення доставки кисню заборонено і вважається допінгом.

У Росії, за результатами досліджень, ксенон "широко" використовується довгий час. Офіційного підтвердження цієї інформації наразі не з'явилося, але Economist повідомляє, що російські атлети користувалися цим методом ще на літній Олімпіаді в Афінах-2004. Міністерства спорту і оборони імовірно рекомендували використання цього методу для "поліпшення результатів", тому що він не піддається контролю. Відповідні директиви нібито містяться в офіційних документах.

Президент Всесвітнього антидопінгового агентства Крейг Ріді обіцяє розглянути цю проблему на майбутньому засіданні відповідної комісії. Колишній голова Всесвітнього антидопінгового агентства Річард Паунд, зі свого боку, зазначив, що "особисто для нього те, що розроблено з метою підвищення спортивних показників, є допінгом", пише видання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram