>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Батьки "бронзового канадця" втекли із Чехословаччини на саморобній яхті

У Сочі удача посміхнулася ветеранам-гірськолижникам

Американець Боде Міллер у неділю завоював "бронзу" в супергіганті. Боде завоював медаль у віці 36 років і 127 днів, ставши, таким чином, найстаршим призером Олімпійських ігор у гірськолижному спорті.

Зазначимо, що для Міллера це перша Олімпіада і перша медаль у кар'єрі спортсмена. Раніше Боде особливо не вирізнявся, фінішуючи у другому десятку.

"Бронзу" Боде розділив із канадцем Яном Худеком.

Фото: EPA/UPG

Ян народився в Чехословаччині, але 1986 року його сім'я втекла до Західної Німеччини. Батько, Ян-старший, потай збудував невеличку яхту. Отримавши дозвіл на двотижневу відпустку із сім'єю, відвіз дружину Владі і десятимісячного Яна до Югославії, звідки вони переправилися водою до Італії, а потім поїхали в Західну Німеччину. Під час подорожі батько з'ясував, що використаний ним клей був призначений для прісної води і почав розчинятися в солоній воді Адріатики, тож дружині доводилося постійно вичерпувати воду і вовтузитися з малюком, поки батько намагався дати раду зі штормом.

"Згідно з версією мами, вона била акул веслом по голові, але я не знаю, чи вірити в цю частину розповіді", - пригадав Ян.

Проживши в Західній Німеччині понад чотири роки, сім'я переїхала до Канади. Ян захопився лижами ще в дитинстві. Проте довго не досягав великих успіхів. А 2001-го не зміг кваліфікуватися у збірну Канади з гірськолижних дисциплін. Худеку довелося зібрати більш ніж десять тисяч доларів, щоб самостійно профінансувати свою участь у змаганнях. Друзі та рідні допомогли йому зібрати цю суму, хоча багато з них радили йому покинути спорт. Зрештою, 2007 року Худек став першим канадським спортсменом, який завоював Кубок світу зі швидкісного спуску в Лейк Луїз (Канада).

Фото: EPA/UPG

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram