>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Допінг у плаванні є завжди, - призер Олімпіади

Найтитулованіший сербський плавець Мілорад Чавич переконує, що допінг здобув величезне поширення в його виді спорту.

Срібний призер Олімпіади-2008 вважає, що необхідно посилювати контроль над застосуванням стимулювальних  препаратів.

"Це така річ, з якою ми всі стикалися, особливо на вищому рівні. Зараз не можу гадати, який відсоток спортсменів вдається до допінгу, але насправді це є завжди", - заявив плавець.

"Я здавав кров для перевірки навіть у ті періоди, коли не зобов'язаний був це робити, і особисто виступав з ініціативою посилити процедуру контролю. Але це дуже дорогий процес, і я можу зрозуміти, що контроль застосування допінгу неможливо посилити ще більше тому, що всі обмежені у фінансах. З іншого боку, завжди потрібно мати на увазі, що хто-небудь в олімпійському або будь-якому іншому фіналі може використовувати заборонені засоби", - сказав Чавич.

"Я заборонених препаратів не приймав. Але мені пропонували навіть деякі лікарі, інвестори приходили до мене з такими пропозиціями, але я вирішив ніколи цього не використовувати. Іноді ночами не міг спати, міркуючи про те, що якщо не я, то хтось із конкурентів міг піддатися на схожі вмовляння, а тому перемагати. Сам я багато разів доводив свою чистоту, вирішив не вдаватися до допінгу, тому що для мене повага у спорті не порожній звук. І коли мене називають чемпіоном, я можу чесно дивитися людям у вічі", - наводить слова серба РІА "Новости".

При цьому він зазначив, що у світі спорту є люди, які знають, що перемагали за допомогою допінгу, і здатні жити з тим, що їх називають чемпіонами. Серб додав, що сам є живим прикладом того, що найвищих результатів можна домагатися без застосування заборонених препаратів.

У п'ятницю в Белграді 28-річний Чавич оголосив про завершення професійної кар'єри через постійні болі у спині. Він спеціалізувався на батерфляї і є багаторазовим чемпіоном Європи на дистанціях 50 і 100 метрів, чемпіоном світу-2009 року на дистанції 50 метрів. На іграх у Пекіні 2008 року серб завоював срібну медаль на дистанції 100 метрів батерфляєм, програвши торкання Майклові Фелпсу.

А незадовго до цього, на чемпіонаті Європи, Чавич постраждав через любов до Сербії (при тому, що сам він народився в Каліфорнії). Після перемоги на дистанції 50 м батерфляєм, ще й із рекордом континенту, він вийшов на нагородження в майці з написом: "Косово - це Сербія". Після цього Мілорада усунули від участі в першості, а його федерація заплатила солідний штраф - 7000 євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram