>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Олімпіада: американець втратив "золото" через 8 років через довгий язик

Велосипедист Тайлер Хемілтон у телеефірі зізнався, що застосовував допінг.

Олімпіада: американець втратив "золото" через 8 років через довгий язик
Фото: EPA/UPG

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) позбавить американського велосипедиста Тайлера Хемілтона звання олімпійського чемпіона і присудить його росіянинові В'ячеславу Єкимову, повідомляє АР.

Хемілтон завоював нагороду вищої проби в індивідуальній гонці з роздільним стартом на Іграх 2004 року в Афінах. Незабаром американець ледве не позбувся золотої медалі, але тоді його врятувало те, що допінг-проба В виявилася зіпсованою.

У п'ятницю представник МОК Марк Адамс повідомив, що виконком організації вже повідомив Хемілтона про те, що його позбавлено статусу олімпійського чемпіона. Медаль Хемілтона, за словами чиновника, дістанеться Єкимову, який у тій гонці фінішував другим. "Срібло" автоматично піде в руки ще одного американця Боббі Юліча. "Бронза" дістанеться австралійцеві Майклу Роджерсу, який зайняв четверте місце.

МОК почав активні дії тільки після минулорічного ефіру популярної американської передачі "60 хвилин" на каналі CBS. Американець в інтерв'ю зізнався, що він перманентно застосовував допінг. МОК попросив документи в Американського антидопінгового агентства (USADA), перш ніж прийняти рішення.

2004 року Тайлер Хемілтон попався на кров'яному допінгу, його дискваліфікували на два роки. 2009-го за повторне застосування заборонених медичних препаратів його дискваліфікували вже на 8 років, після чого спортсмен оголосив про завершення кар'єри.

За інформацією АР, цей випадок унікальний, раніше чиновники МОК не перерозподіляли призові місця в таких ситуаціях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram