>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Хто врятує честь України на Олімпіаді?

До кінця Ігор залишається п'ять днів, а наша збірна має лише три золоті медалі.

Найуспішнішими олімпіадами в сенсі здобування спортивного "золота" для нас були Атланта-96 і Афіни-2004 - по 9 нагород вищої проби. Невдалим був вояж до Сіднея (3) і робочим у Пекін (7). Зараз наша команда йде за "сіднейським графіком" - після 11 змагальних днів в активі збірної лише три "золота". Та й у сумі медалей як кіт наплакав - дев'ять.

Українцям заледве чи вдасться вийти на "атлантичний" і афінський рубежі, але повторити досягнення Пекіна (мова виключно про "золото") нам наразі до снаги.

З'ясуймо, хто з наших здатен вистрілити.

Бокс

Фото: EPA/UPG

Головною ударною силою збірної залишаються боксери, яких не зупинила навіть несправедлива поразка чемпіона світу-2011 Євгена Хитрова. Троє наших: Усик, Ломаченко і Шелестюк - вже у півфіналі і гарантували собі "бронзу". Щоправда, стосовно кращого боксера минулої Олімпіади Василя Ломаченка конструкція "гарантував собі "бронзу" звучить недоречно. Те саме стосується і чемпіона світу Олександра Усика, який в 1/4 фіналу зломив росіянина Бетербієва.

А ось третій наш чемпіон світу, який залишився на ногах, - Тарас Шелестюк - у чвертьфіналі не переконав і пройшов далі лише за додатковими показниками. У півфіналі на нього чекає господар рингу Фредді Еванс.

Сьогодні ввечері свої чвертьфінали проведуть Денис Беринчик (до 64 кг) й Олександр Гвоздик (до 81 кг). Гвоздик у своїх перших боях показав дуже вдумливий, елегантний бокс. І навіть те, що Сашкові протистоятиме 2-й номер "посіву" алжирець Бенчабла, не робить його шанси на вихід у півфінал примарнішими. Гвоздику лише у фіналі трапиться суперник, який може перевершувати його в класі.

А ось Денис Беринчик, боксує в манері "йду на Ви", бореться до першого противника з гарною школою боксу.

Прогноз LB.ua: 2 "золота", 1 "срібло", 1 "бронза"

Сучасне п'ятиборство

Фото: EPA/UPG

Торік Вікторія Терещук спочатку стала "бронзовою" на чемпіонаті Європи, а вже через місяць виграла чемпіонат світу. Краща спортсменка України 2011 року має шанс перекувати "бронзу" пекінської Олімпіади на "золото" Лондона.

Веслування на байдарках і каное

Олімпійська чемпіонка Пекіна Інна Осипенко-Радомська у двох стартових гонках на своїй коронній 500-метрівці підтвердила, що, як і раніше, дуже небезпечна. У фінал українська байдарочниця вийшла з четвертим часом. У четвер Інна попливе по 2-й доріжці. Напевно, з її досвідом немає різниці, на якій доріжці - центральній чи крайній - вести боротьбу за "золото".

Українка також буде стартувати на 200-метрівці. Головне, щоб вистачило сил.

Прогноз LB.ua: 1 срібло, 1 бронза

Вільна боротьба

Фото: EPA/UPG

Наші борці (відзмагалися дзюдоїсти і "греко-римляни") на Олімпіаді наразі не виблискують. Але залишаються "вільники". У жіночій боротьбі маємо олімпійську чемпіонку Афін і бронзову Пекіна Ірину Мерлені (до 48 кг). Щоправда, в Лондон Ірину відібрали лише останньої миті. Тому актуальне питання стосовно її готовності боротися за медалі вищого ґатунку.

Мріє про "золото" срібний призер Пекіна, "вічно другий" Василь Федоришин (до 60 кг). Можливо, вистрілить Андрій Квятковський (до 66 кг), який таким чином доведе, що саме він, а не срібний призер Пекіна Андрій Стадник, був гідний поїздки в Лондон. (Стадник напередодні Олімпіади на пару з Федоришиним порушив питання про довіру головному тренерові команди Руслану Савлохову). Але ж ми маємо ще віце-чемпіона світу-2011 Ібрагіма Алдатова (до 84 кг). І чого на світі не буває...

Прогноз LB.ua: 1 золота, 1 срібна, 1 бронзова нагороди

***

На папері абсолютно "залізною" (точніше золотою) виглядає тільки медаль Василя Ломаченка. Трохи менш "залізною" - Олександра Усика. Іншим нашим спортсменам буде дуже непросто.

Але ж не тільки "золотом" усе вимірюється. На трьох перших олімпіадах українці завоювали по 23 нагороди. У Пекіні всі очікували провалу, а наші встановили рекорд - одразу 27 медалей різного ґатунку. На 15:00 середи, за п'ять днів до кінця літніх Ігор, в активі збірної лише 9 нагород. Ось де привід задуматися...

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram