>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Нові правила ФФУ: 25 людей в заявці та скасування ліміту на легіонерів

З сезону 2012/13 в регламенті ФФУ вводиться нове правило, за яким команда за списком А може заявити лише 25 осіб, з яких четверо обов'язково повинні бути "футболістами, підготовленими в структурі клубу".

Нові правила ФФУ: 25 людей в заявці та скасування ліміту на легіонерів

Список А

Фактично така система почала діяти із сезону 2011/12, але тоді в заявку за списком А можна було включити 30 осіб, з яких "своїми" мали бути тільки двоє.

Крім того, з кожним наступним сезоном кількість "футболістів, підготовлених в структурі клубу", збільшуватиметься:

- з сезону 2013/14 - шість осіб;

- з сезону 2014/15 - сім осіб;

- з сезону 2015/16 - вісім осіб.

Якщо клуб не має можливості заявити необхідну кількість "своїх" гравців, заявка скорочується. Наприклад, якщо команда в сезоні 2012/13 заявляє за списком А всього двох таких людей, то заявка за списком А становитиме 23 футболісти, а в сезоні 2015/16 - 19 гравців.

Список Б

Паралельно зі списком А існує список Б, у який потрапляють футболісти віком до 21 року, незалежно від національності. Крім того, якщо футболістові виповнився 21 рік 2012 року, то він усе одно потрапляє в список Б на сезон 2012/13, тому що "точкою відліку" вважають 1 січня. Наприклад, день народження півзахисника "Шахтаря" Алана Патріка - 13 лютого 1991 року, тобто на 1 січня 2012 року йому було 20 років. Футболіст потрапляє в список Б на сезон 2012/2013. А ось на наступний сезон його мають заявити за списком А, тому що на 1 січня 2013 р. йому вже виповнився 21 рік.

Поняття "футболіст, підготовлений в структурі клубу"

Тепер розберімося з тим, хто потрапляє під поняття "футболіст, підготовлений в структурі клубу". У Регламенті зазначено, що таким є "футболіст, якого незалежно від його національності або віку було зареєстровано в клубі протягом періоду, безперервно чи ні, який складається з 3-х сезонів, або 36 місяців, до свого 21-річчя (або сезону, в якому йому виповнився 21 рік)".

Фактично це означає, що будь-який гравець, який знаходиться в клубі з 17-річного віку, вважатиметься підготовленим у структурі клубу.

Зазначимо, що це правило чинне і в турнірах під егідою УЄФА, тобто українські футбольні чиновники врегулювали регламент відповідно до європейських норм.

Скасування ліміту на легіонерів

Якщо клуби УПЛ виконають ці правила, то із сезону 2015/16 буде скасовано ліміт на легіонерів.

Нові правила: користь чи шкода для клубів?

Фактично такі обмеження пов'язані з новими правилами "фінансового Fair Play" і, за задумом авторів, повинні сприяти тому, що "клуби самостійно готуватимуть більше футболістів, а футбол залишатиметься спортивним суперництвом, а не змаганням із "закупівлі" кращих футболістів" (з Правил ФФУ).

Такі правила обмежують можливості таких клубів, як "Манчестер Сіті" або ПСЖ, скуповувати зірок світового рівня і тільки завдяки цьому ставати кращими у своїх чемпіонатах.

За новими нормами, в кожному клубі повинна працювати академія на тому чи іншому віковому рівні. Звичайно, ці правила не змушують клуби готувати і ставити у склад футболістів, які прийшли в академію в п'ятирічному віці, але зобов'язують поліпшити якість підготовки в академії і якість роботи селекційних служб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram