>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Гай: "Добре було б" стартувати "так само, як Росія"

Півзахисник "Шахтаря" Олексій Гай міркує про збірну Україну, для якої чемпіонат Європи починається сьогодні.

Гай: "Добре було б" стартувати "так само, як Росія"
Фото: focus.ua

- Спершу про особисте: гравцю, який майже тридцять разів одягав футболку національної збірної, не образливо опинитися поза списком щасливців, що його склав напередодні Euro-2012 Олег Блохін?

- Навпаки, нічого особистого. Право вибору завжди залишається за тренером. Які можуть бути образи?

- "Команда Ібрагімовича" - наскільки точна така розхожа характеристика збірної Швеції?

- Метафору вигадали журналісти. Я грав проти шведів у товариському матчі і ніякого "культу особи" не помітив. Ібрагімович - лідер, проте побоюватися треба не тільки його. Найсильніша лінія в шведської збірної - півзахист. Команда демонструє комбінаційний футбол, гравці не мають проблем із фізичною підготовкою і здатні всі 90 хвилин підтримувати високий темп. У збірній України півзахист теж вважають найсильнішою ланкою, тому результат матчу, радше за все, буде зумовлений поведінкою обох команд у середині поля.

- Зате захист у команді Блохіна викликає справедливі побоювання. Якій парі центральних захисників ви віддали б перевагу на місці головного тренера в понеділок увечері?

- Ну, знаєте - навіть подумки не можу уявити себе на місці Блохіна: не вистачає уяви. Мені здається, в нашій збірній грають приблизно рівні за майстерністю центральні захисники, і вибір буде обумовлений тактичним завданням на кожен матч.

- Починати проти шведів у Києві - вдалий жереб для українців?

- Думаю, це оптимальний варіант. Що б не говорили, проте не тільки у всіляких рейтингах, а й у масовій свідомості шведи стоять нижче за французів і англійців. Росія показала, як потрібно використовувати переваги календаря, який "послав" на старті зручного суперника. Дай, Боже, і нам так "стартувати". Зрозуміло, що на чемпіонаті Європи можливі різні несподіванки, і поразкою голландців від данців їх перелік, радше за все, не обмежиться. Проте хочеться вірити, що неприємні сюрпризи обійдуть боком збірну України. Тим паче в її першому матчі на Euro.

- Дві наступні гри команда Блохіна проведе на рідній для вас "Донбас Арені", з якою у збірної пов'язані не найкращі спогади. Поразка від греків у стиковому поєдинку, яка позбавила Україну шансу взяти участь у чемпіонаті світу в ПАР, чи болючий розгром від французів із рахунком 1:4 у минулорічній товариській зустрічі. Це не повинно насторожувати?

- Думаю, навпаки, повинно викликати у футболістів нашої збірної здорове бажання раз і назавжди покінчити з розмовами про "нефартовість" стадіону в Донецьку. Всі ці розмови, так би мовити, на користь бідних, якщо команда демонструє злагоджену гру, строго виконує тренерську установку.

- У ці дні ви спілкувалися з кимось зі своїх одноклубників, що перебувають у розташуванні збірної?

- Так. Розмовляв зі Славою Шевчуком, Женею Селезньовим.

- Що вони говорять про наслідки отруєння деяких футболістів команди під час останніх зборів у Німеччині?

- Уже нічого не говорять, тому що ніяких наслідків, слава Богу, немає. Можливо, інцидент на якийсь час вибив хлопців зі звичної колії, але сьогодні все забуто.

- Як далеко може пройти Україна на домашньому Euro?

- У тому, що Україна вийде з групи, не сумніваюся, а далі прогнозувати не беруся.

- Та попри це: в компанії з ким українці потраплять зі своєї групи в плей-оф?

- Думаю, з французами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram