ГоловнаСуспільствоОсвіта

В.о. міністра освіти пояснив, чому для абітурієнтів заочної форми можна скасувати ЗНО

"Ось уявіть, людина працює, має професійні навички і йому потрібно формально підтвердити свої знання, отримати внормовану державою корочку".

В.о. міністра освіти пояснив, чому для абітурієнтів заочної форми можна скасувати ЗНО
Фото: Макс Требухов

В.о. міністра освіти Сергій Шкарлет вважає, що для вступників на заочну форму навчання можна було б скасувати зовнішнє незалежне тестування, щоб дати шанс тим, хто давно закінчив навчальні заклади.

Він переконаний, що над цим питанням можна дискутувати. Про це Сергій Шкарлет повідомив в інтерв'ю LB.ua.

"От уявіть, людина працює, має фахові навички і їй треба формально підтвердити свої знання згідно, отримати внормовану державою корочку. Ця людина закінчила навчальний заклад років 20 тому і хоче навчатись на заочному, за профілем, без відриву від роботи і не на бюджеті. Чому їй не дати шанс? Із забороною у майбутньому переводитися на денну форму навчання або отримувати бюджетне фінансування. І на дипломі ззаду або в додатку написати, що людина закінчила заочну форму навчання", - пояснив він.

Він вважає, що єдиним аргументом проти цього може бути, що диплом для заочної форми і денної видається один і той самий.

Водночас Шкарлет погодився, що вступ без ЗНО може спричинити те, з чим усі борються: хабарі, куплені за гроші дипломні роботи тощо.

"Ваша думка має право на існування, це є предмет дискусії. Але скажіть мені, який шанс у дорослої людини скласти ЗНО?" - заявив він.

Шкарлет додав, що думає, що склав би ЗНО, "але, звісно, не на найвищий бал".

Нагадаємо, що 3 липня Верховна Рада України проголосувала за основу і в цілому за ініційований президентом Володимиром Зеленським законопроєкт №3774, який дозволяє дітям з тимчасово окупованих територій вступати до вузів без складання зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

Законопроєкт передбачає, що діти з тимчасово окупованих територій зможуть вступати у будь-який вуз за квотами, а не за обмеженими окремими списками, як це відбувається зараз. Раніше така норма діяла лише для випускників з анексованого Криму і Севастополя.

Абітурієнти конкуруватимуть один з одним за безкоштовне навчання в рамках цієї спецквоти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram