ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві провели акцію "200 днів брехні" на підтримку підозрюваних у вбивстві Шеремета

Активісти пікетували Міністерство внутрішніх справ та Офіс президента.

Фото: Макс Трєбухов

У Києві пройшла акція "200 днів брехні" на підтримку підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета - Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Захід організували ГО "Основа майбутнього" та ініціативні групи "FreeRiff", "FreeKuzmenko" та "Рух ветеранів України".

Фото: Макс Трєбухов

Фото: Макс Трєбухов

За словами організаторів, вони хочуть привернути увагу до доказів невинності та фактів фабрикації справи Шеремета.

Учасники тримали портрети Кузьменко, Антоненка і Дугарь, а також плакати з написами "Досить брехні", "Поліція шукає призначенців вбивств".

Фото: Макс Трєбухов

Фото: Макс Трєбухов

Фото: Макс Трєбухов

Навпроти червоного корпусу університету ім. Т. Шевченка пройшов концерт. Після акції в парку учасники пройшли колоною до Міністерства внутрішніх справ та Офісу президента.

Фото: Макс Трєбухов

Раніше Національна поліція заявила про те, що справа про вбивство Павла Шеремета готова до передавання до суду. Дата передавання залежить від того, коли адвокати підозрюваних закінчать ознайомлення з матеріалами.

Нагадаємо, 12 грудня 2020 року глава МВС Арсен Аваков заявив про затримання фігурантів справи про вбивство Шеремета. Організатором вбивства слідство назвало музиканта Андрія Антоненка, який захопився "ультранаціоналістичними ідеями" і культивує "велич арійської раси". До свого задуму він нібито залучив мешканку Києва, волонтерку і медика Юлію Кузьменко і контрактницю Яну Дугарь, а також низку невстановлених осіб.

За початковою версією слідства, Антоненко керував діями членів групи, розподілив між ними ролі, купив боєприпаси, забезпечив транспорт і вибрав час вбивства. За Шереметом довго стежили, водночас підозрювані для маскування нібито використовували перуки, сонцезахисні окуляри і змінний одяг. За кілька днів до злочину одна з підозрюваних - Яна Дугарь - нібито двічі приходила на вулицю Івана Франка, щоб встановити, де Шеремет паркує автомобіль. Після цього вночі 20 липня 2016 року нібито Кузьменко у присутності Антоненка прикріпила до днища машини саморобну бомбу, для виготовлення якої була використана вибухівка "гексоген" з уражувальними елементами протипіхотної міни МОН-50 та електродетонатором з дистанційним керуванням.

21 травня стало відомо, що Антоненкові, Кузьменко і Дугарь змінили підозри. З мотивів злочину прибрали "ультранаціоналістичні ідеї", змінивши на те, що невстановлені особи діяли з особистих мотивів "створення резонансної події з метою подальшої провокації численних акцій протесту". Ці невстановлені особи "залучили" Дугарь, Антоненка і Кузьменко.

Антоненко тепер зазначений не як організатор, а як виконавець за попередньою змовою. Кузьменко нібито заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на гачок. У новій підозрі йдеться, що вони знищили машину "Subaru", в якій перебував Шеремет, і за невідомих обставин зберігали невідому вибухівку.

До підозри у виконанні вбивства додали ще дві підозри - у знищенні майна (авто Шеремета) і зберіганні вибухівки.

Пізніше "Слідство.Інфо" звинуватило поліцію в підтасовуванні даних про пересування підозрюваних. Вони заявили, що слідчі поліції, які займаються справою про вбивство Павла Шеремета, скоротили маршрут чоловіка і жінки, які підклали вибухівку під авто загиблого. На їхню думку, це було зроблено, щоб версія правоохоронців виглядала переконливіше.

1 червня МВС заявило про завершення досудового розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram