ГоловнаСуспільствоЖиття

На подвір'ї колишнього НКВС у Львові знайшли десятки надгробних єврейських плит

Під надгробками можуть бути людські останки.

На подвір'ї колишнього НКВС у Львові знайшли десятки надгробних єврейських плит
Фото: Галина Терещук / radiosvoboda.org

Співробітники пошуково-ексгумаційного центру "Доля" знайшли у дворі колишнього НКВС у Львові десятки надгробних єврейських плит.

Про це пише "Радіо Свобода".

Могильними плитами був вимощений невеликий внутрішній двір колишньої в'язниці на Лонцького. Десятки "мацев" (надгробків) виявили після того, як за допомогою трактора був знятий верхній шар асфальту і землі.

На окремих плитах чітко прочитується ім'я та прізвище на івриті і польською мовами, також видно дати смерті - 1910, 1938, 1939 роки. Коли вони висохнуть, можна буде більше дізнатися інформації.

Директор центру дослідження юдаїки у Львові Мейлах Шейхет впевнений, що "мацеви" привезли з Янівського цвинтаря, де ховали євреїв. Це кладовище почало діяти з 1855 року, а дати смерті на "мацевах" свідчать, що плити звідти.

Після того, як знімуть всі надгробні плити, почнуться розкопки, щоб перевірити версію про масові поховання в цьому дворі.

Національний музей "Тюрма на Лонцького" розташований в частині приміщення колишньої в'язниці. Тут за ґратами сиділи політичні в'язні польської, австрійської, радянської та німецької влади. З вересня 1939 до кінця червня 1941 року в будівлі розміщувалося управління НКВС і відбувалися масові вбивства ув'язненими. З 1941 до 1944 років це приміщення використовувало гестапо як слідчу в'язницю. З 1944 року тут були НКВД, потім КДБ і МВС.

Нагадаємо, що в 2014 році в Коломиї під час ремонту водогону під гаражами міськради знайшли велику кількість надгробних плит з єврейського кладовища. Під час Другої світової війни німці використовували надгробки, щоб не просідав ґрунт в під'їзді до військової частини, а радянська влада після війни поклала поверх них асфальт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram