ГоловнаСуспільствоЖиття

ДБР підриває систему ППО України, - Командування Повітряних сил ЗСУ

Слідчі вилучили прилади для наведення ЗРК на ціль.

ДБР підриває систему ППО України, - Командування Повітряних сил ЗСУ
Фото: facebook.com/kpszsu

Слідчі Державного бюро розслідувань під час обшуків вилучили із зенітних ракетних бригад Повітряних сил ЗСУ, які базуються в Хмельницькій, Одеській та Херсонській областях НВЧ прилади (клістрони), які є одним з основних елементів системи наведення зенітних ракетних комплексів на ціль.

Про це заявили в Командуванні Повітряних сил ЗСУ.

"Так 1 липня 2020 року в зенітну ракетну бригаду Повітряних сил ЗС України (військова частина А2860) прибули представники відділу слідчого територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Хмельницький. На підставі постанови судді Хмельницького міськрайонного суду С. Баєва, у рамках кримінального провадження № 62020240000000492, слідчі ДБР склали протокол огляду та вилучили чотири НВЧ приладу (клістрона) і відповідну супровідну документацію ", – йдеться в заяві.

Відзначається, що слідчі інкримінують посадовим особам істотні порушення в закупівлі клістронів. Разом із тим, у згаданій постанові суду не йдеться про вилучення, а лише "про огляд військової частини А2860 та підпорядкованих їй зенітних ракетних дивізіонів".

"Такі ж дзеркальні процесуальні дії проводяться в зенітних ракетних бригадах в Одеській області (в/ч А2800) і Херсонській (в/ч А1836). Створюється враження, що це чиясь спланована акція, спрямована на підрив обороноздатності держави. У той час коли на кордоні з Україною ворог розгортає величезне угруповання військ у рамках масштабного військового навчання "Кавказ-2020", де навіть відкрито розігрується сценарій повномасштабного наступу на Україну, державні інститути дозволяють собі такі речі ", – підкреслили в Командуванні.

У Повітряних силах пояснюють, що надвисокочастотні прилади є одним з основних елементів системи наведення зенітних ракетних комплексів на ціль, а створений запас НВЧ приладів, у разі виходу з ладу ЗРК, дозволяє швидко відновити їхню боєздатність.

"Відсутність вилучених НВЧ може привести до небажаних наслідків і істотно збільшити терміни відновлення бойової техніки, яка прикриває повітряний простір і важливі стратегічні об'єкти країни. Ніхто не перешкоджає неупередженому розслідуванню справи. Одночасно закликаємо всі правові інстанції приймати зважені рішення, які б не суперечили національним інтересам держави", – підкреслюється в повідомленні.

Нагадаємо, раніше Кабінет Міністрів уточнив порядок застосування засобів протиповітряної оборони України в мирний час

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram