ГоловнаСуспільствоОсвіта

Кабмін звільнив чотирьох із шести заступників міністра освіти (оновлено коментарем)

Заступниками Шкарлета залишилися Любомира Мандзій і Світлана Даниленко.

Кабмін звільнив чотирьох із шести заступників міністра освіти (оновлено коментарем)
Фото: http://novostey.com

Кабінет Міністрів України на засіданні 1 липня звільнив чотирьох з шести заступників міністра освіти і науки. Також звільнили держсекретаря Міністерства освіти і науки Павла Полянського.

Так, звільнені заступники Юрій Полюхович, Петро Коржевський, Єгор Стадний і Максим Ярмистий. Про це у Facebook повідомив представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан.

Таким чином у в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета залишаються дві заступниці - Любомира Мандзій і Світлана Даниленко.

"Кабмін прийняв рішення про тимчасове покладення виконання обов'язків державного секретаря Міністерства освіти і науки на Світлану Криштоф", - додав Мокан.

Оновлення. Єгор Стадний в коментарі LB.ua повідомив, що прийняв рішення звільнитися, оскільки не бачить себе заступником такого тимчасового в.о. міністра освіти.

"Бентежить багато, наприклад те, що новий тимчасовий в.о. Шкарлет хоче зменшити вагу ЗНО під час вступу і підвищити вагу бала атестата або скасувати ЗНО на заочну форму. Наша команда за те, щоб в університет надходили ті, хто має необхідні для освоєння вищої освіти знання, а не просто "брати всіх, тому що немає конкурсу", - зазначив ексзаступник міністра.

Стадний вважає, що у Шкарлета є бажання нівелювати відбір на час вступу.

"Але таким чином буде знецінюватися вища освіта. Однак, не варто посипати голову попелом, навіть якщо нові люди, які прийдуть в МОН, почнуть скасовувати наші починання, ми знаємо як швидко все повернути назад. Амбіції і плани зробити українську освіту якісною залишаються", - підкреслив він.

Стадний додав, що багато хто з команди, яка працювала з осені 2019-го, підуть з міністерства. Він також зазначив, що не зустрічався ні з ким з керівництва уряду або представниками майбутньої команди МОН.

Раніше повідомляли, що Єгор Стадний написав заяву про звільнення відразу після призначення в.о. голови міністерства ексрегіонала Сергія Шкарлета.

Нагадаємо, 2 червня ректори вузів на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським запропонували призначити ексрегіонала, ректора черкаського вишу Шкарлета міністром.

Через добу після появи інформації про кандидатуру Шкарлета на сайті помилок і фальсифікації в наукових дослідженнях опублікували інформацію про плагіат у монографії в співавторстві ректора Чернігівського НТУ і кандидата в міністри освіти Сергія Шкарлета.

Автор статті стверджує, що в монографії використовувалися цілі блоки тексту, який було опубліковано на три роки раніше. При цьому посилань у роботі Шкарлета на цю наукову працю немає.

Колишня міністерка освіти Новосад заявила, що Шкарлет купив позашляховик VW Amarok за гроші, які могли піти на доплати викладачам.

Профільний комітет Ради не підтримав призначення Шкарлета, після чого Кабінет Міністрів призначив його виконувачем обов'язків міністра.

Біля Міносвіти пройшли кілька мітингів тих, хто виступає проти призначення Шкарлета в.о. До співробітника Інституту фізики НАН України, кандидата фізико-математичних наук Антона Сененка, який брав участь в акції проти призначення Шкарлета, на бесіду приходив співробітник СБУ. Він прийшов в Інститут наступного дня після призначення Шкарлета в.о. голови МОН і цікавився, чому Сененко брав у ній участь і хто там був разом з ним. Також акція проти призначення Шкарлета проходила під Кабінетом Міністрів.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Верховна Рада не відмовлялася призначати Шкарлета, а Кабмін зробив його в.о., щоб дати шанс "проявити себе, показати стратегію, філософію, навички і професіоналізм".

Він додав, що Шкарлета звільнять, якщо він не проявить себе на посаді. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram