ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Нобелівські лауреати закликали зробити вакцину від коронавірусу загальнодоступною

Ефективність вакцинації залежатиме від того, чи зможуть її отримати жителі усіх країн.

Нобелівські лауреати закликали зробити вакцину від коронавірусу загальнодоступною
Фото: narodna-pravda.ua

Понад 100 політиків, діячів науки і культури та громадських лідерів підписали звернення з проханням визнати вакцину від COVID-19 "глобальним загальним благом" і зробити її загальнодоступною.

Про це пише Deutsche Welle.

Заклик опублікували у неділю, 28 червня, з ініціативи Центру Мухаммада Юнуса, лауреата Нобелівської премії миру з Бангладеш.

Мета ініціативи - домгтися загальнодоступності вакцини по всьому світу. У зверненні вказується, що ефективність вакцинації залежатиме у тому числі і від того, чи зможуть її отримати жителі всіх країн. Тому підписанти закликають уряди, фонди, благодійників і бізнес безкоштовно використовувати і поширювати вакцину, проявивши таким чином "колективну відповідальність за захист усіх вразливих осіб".

Вакцина проти коронавірусу як і раніше у стадії розробки і тестування. На сайті ініціативи вказується, що приблизний час отримання готового препарату становить близько 18 місяців або менше, що буде абсолютним рекордом.

Заклик підписали 17 нобелівських лауреатів, серед яких Лех Валенса, Михайло Горбачов, Малала Юсафзай і Надя Мурад; 20 колишніх президентів, включаючи Олександра Кваснєвського і Романо Проді; а також 15 колишніх прем'єр-міністрів, в тому числі Гордон Браун і Ека Ткешелашвілі.

Нагадаємо, що у квітні Генеральна Асамблея ООН одностайно прийняла резолюцію, у якій закликала забезпечити доступність для усіх майбутньої вакцини проти коронавірусу.

У 20 столітті скоординована кампанія дозволила повністю ліквідувати натуральну віспу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram