ГоловнаСуспільствоЖиття

Батьки 11 немовлят, народжених сурогатними матерями, прилетіли з Аргентини в Україну

Вони стурбовані, як потраплять додому, оскільки Аргентина закрила кордон з Грузією до вересня.

Батьки 11 немовлят, народжених сурогатними матерями, прилетіли з Аргентини в Україну
Андреа и Фернандо Монтеро
Фото: скриншот

11 пар з Аргентини приїхали в Україну за дітьми, народженими від сурогатних матерів. У ніч на 30 травня чартерний рейс приземлився в закритому на карантин аеропорту "Бориспіль", передає Радіо Свобода.

Прибулих зустрічала особисто посол Аргентини в Україні Олена Летісія Тереса Мікусінскі.

Перед цим українське МЗС дало дозвіл на в'їзд в Україну батькам з Аргентини, які через закриті кордони не могли забрати своїх дітей, народжених від сурогатних матерів.

Одна з пар - 46-річні маркетолог і дизайнер Андреа і Фернандо Монтеро з Буенос-Айреса розповіли, що понад 20 років вони мріяли мати дитину, зробили кілька операцій і десяток невдалих спроб штучного запліднення у себе вдома. 

Вони також пройшли підготовку для усиновлення чужої дитини, але через дуже повільне просування черги в Аргентині зважилися на сурогатне материнство в Україні. Щоб оплатити послуги клініки, взяли кредит, який виплачуватимуть ще 5 років.

"Ми їдемо назустріч мрії всього нашого життя. Це дуже важко, ми дуже втомлені, але шалено щасливі, що нарешті тут. Ми дякуємо українському уряду, посольству Аргентини і тій неймовірній жінці, яка подарувала нам сина. Він копія свого батька", - розповіла мати хлопчика Андреа Монтеро.

Батьки зможуть зустрітися з дітьми через два тижні, оскільки всі прибулі повинні пройти обов'язкову обсервацію. Потім - оформлення дитячого паспорта і пошук можливості повернутися додому.

«Ми дуже стурбовані, адже Аргентина закрила кордон з Грузією до вересня і якщо нам не дозволять в'їзд досі, ми собі навіть не уявляємо, як будемо жити в чужій країні з немовлям протягом чотирьох місяців», - додала Монтеро.

Нагадаємо, в кінці квітня розгорівся скандал після того, як стало відомо, що батьки-іноземці з 35 країн світу через карантин не можуть забрати своїх дітей, народжених в Україні сурогатними матерями.

46 немовлят вже другий місяць перебувають в готелі "Венеція" в Києві, що належить клініці Biotexcom.

Уповноважена з прав людини Людмила Денісова запропонувала заборонити українкам бути сурогатними матерями для іноземних громадян. Також за заборону сурогатного материнства виступив дитячий омбудсмен Микола Кулеба.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram