ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Першими ІФА-тести пройдуть лікарі, діти з захворюваннями і донори крові, - Порошенко

Тести доставлять в найбільш постраждалі регіони.

Першими ІФА-тести пройдуть лікарі, діти з захворюваннями і донори крові, - Порошенко
Фото: eurosolidarity.org

Високоякісні ІФА-тести для визначення наявності антитіл до COVID-19, які надійшли в Україну завдяки Фонду Порошенка та волонтерам, уже сьогодні відправляють до медичних установ у тих регіонах, де зафіксована найбільша кількість інфікованих. Про це повідомив експрезидент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

«Тести надійшли вчора. Це свіжі. Усі ці реагенти не для продажу, вони розроблені компанією La Roche. Ми дуже скоротили час – учора надійшли експрес-доставкою. Сьогодні вранці вони вже на складі», – розповів Петро Порошенко.

Він зазначив, що дистриб'ютор чітко контролює умови зберігання.

«На сьогодні можна бути на 100% впевненим у результатах тестів. Якщо встановлені антитіла, то це означає, що ти перехворів, імунітет уже є», – сказав Порошенко.

За його словами, тестування і визначення потенційних донорів плазми крові для отримання імуноглобуліну допоможе здійснити дуже важливі кроки в Україні для того, щоби виробляти як вакцину, так і засоби лікування цієї страшної хвороби.

«Перші, хто будуть отримувати – це медичні працівники, всі, хто контактують з групами ризику, пацієнти, яких лікарі будуть вважати за необхідне перевірити, тому що це теж захист лікарів. У нас на сьогоднішній ранок захворіли 4500 лікарів. Я це знаю, але я не впевнений, що це знає ця влада. Щодня в нас хворіють від 60 до 100 лікарів. Це означає, що ті заходи захисту, які зараз прийняті, неефективно працюють. Будуть визначені ще спеціальні групи – діти в спеціалізованих лікарнях, які мають специфічні хвороби, і донори, які дають кров, щоби ми швидко діагностували і зробили всі необхідні кроки. Тому в понеділок Марина їде в Охматдит і ми забезпечимо все, що вони попросили. Їде в спеціальні інклюзивні центри і в Броварську лікарню. Такі специфічні категорії громадян будуть забезпечені першою партією», – повідомив Петро Порошенко.

Він зазначив, що з перших днів епідемії Фонд Порошенка зосередився на забезпеченні захисту медиків та придбав 130 000 захисних костюмів високої якості. Лідер «Європейської Солідарності» також учергове нагадав про негайну необхідність безумовного страхування всіх медпрацівників у разі захворювання на коронавірус.

«Всі лікарі мають бути застраховані і мають бути виплачені страхові компенсації. Абсолютно брутально обдуривши лікарів, представники монобільшості змінили мій закон, і лікарі позбавлені можливості, тому що їм сказали, що отримаєте гроші лише тоді, коли станете інвалідами. Від коронавірусу інвалідами не стають», – нагадав Петро Порошенко.

«Нарешті вчора ми почули від Зеленського, що треба страхувати. Нам байдуже, хто буде ініціатором. Можете забути, хто вніс цей закон, але з понеділка ми будемо ставити пропозицію щодо повернення Верховної Ради до необхідності внесення змін до законодавства. І лікар, який захворів, який іде як на фронт, має відчувати турботу, захист і піклування держави, зокрема і фінансову», – зазначив лідер «Європейської Солідарності».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram