ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні розглянуть вилучення гідроксихлорохіну з протоколу лікування коронавірусу

Цим займатиметься робоча група, остаточне рішення прийме Степанов.

В Україні розглянуть вилучення гідроксихлорохіну з протоколу лікування коронавірусу
Фото: zeenews.india.com

Цього тижня робоча група при Міністерстві охорони здоров'я розглядатиме питання необхідності вилучення гідроксихлорохіну з українського протоколу лікування коронавірусу. Про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

Він додав, що це пов'язано з припиненням клінічних випробувань препарату Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

"Ми відстежуємо все, що відбувається у світі. Цього тижня  збиратиметься робоча група. Вона складається з провідних фахівців, які є в Україні, різних спеціальностей. У першу чергу це анестезіологи, епідеміологи, інфекціоністи, ендокринологи, кардіологи. З урахуванням останніх рекомендацій ВООЗ, з урахуванням того, що відбувається у світі, в США, в Європі, з урахуванням нашого досвіду використання цього препарату вони прийматимуть рішення, яке потім буде подане мені на затвердження", - повідомив міністр.

Степанов підкреслив, що прийняттям таких рішень повинні займатися винятково фахівці.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров'я з міркувань безпеки призупинила клінічні випробування гідроксихлорохіну і хлорохіну як потенційних ліків від COVID-19. Учені дійшли висновку, що хлорохін і його похідне - гідроксихлорохін, потенційно небезпечні тим, що можуть викликати ускладнення з боку серцево-судинної системи.

У квітні вчені з Китаю повідомили результати випробування впливу гідроксихлорохіну на процес одужання пацієнтів з коронавірусом. Застосування речовини гідроксихлорохін (HCQ), що входить у препарати від малярії, в тому числі "Плаквенілу", не допомагає очиститися від коронавірусу SARS-CoV-2 або полегшити симптоми у пацієнтів з COVID-19 краще, ніж стандартне лікування. При цьому вона провокує більше побічних ефектів.

МОЗ України раніше включило гідроксихлорохін у протокол лікування COVID-19. Препарат не розрахований на самолікування і може застосовуватися тільки за рішенням лікарів.

На початку травня Індія подарувала Україні 30 тисяч таблеток гідроксихлорохіну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram