ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ не планує прибирати тестування з критеріїв пом'якшення карантину

"Не буде тестувань - не буде захворюваності".

МОЗ не планує прибирати тестування з критеріїв пом'якшення карантину
Фото: facebook/Міністерство охорони здоров'я України

Міністерство охорони здоров'я не планує прибирати тестування з критеріїв для пом'якшення карантину.

Про це в інтерв'ю "Україні 24" сказав головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

"Ми не хочемо прибирати показник тестування, бо не буде тестувань - не буде захворюваності. Можна лавірувати цими показниками. Тому ми жорстко стоїмо на цій позиції, що тестування має бути", - заявив Ляшко.

При цьому він розповів, що цим критерієм були незадоволені керівники окремих регіонів з низькою захворюваністю.

"Коли ми ввели один із критеріїв, що в нас повинно бути 12 на 100 тисяч населення - середнє значення тестування за сім днів, то деякі області критично дотягували. І перші заяви від голів ОДА, керівників департаментів охорони здоров'я, були: "Що нам робити, біля супермаркетів тестувати просто для того, щоб наганяти тестування?" - розповів Ляшко.

Тому, додав він, таким регіонам було запропоновано проводити тести на антитіла методом імуноферментного аналізу (ІФА) для груп ризику, наприклад, медичних працівників або правоохоронців.

При цьому Ляшко підкреслив, що загалом Україна проводить достатню кількість тестів для стримування епідемії, а окремі регіони за цим показником узагалі на європейському рівні.

"Головне питання в тестуванні - це стримування розвитку коронавірусної хвороби. Якщо кількість тестувань дозволяє стримувати кількість випадків на певному рівні, отже тестування вистачає... Можемо подивитися по областях і, наприклад, ту ж Чернівецьку область, яка найдовше перебуває в епідпроцесі. У них рівень тестування на рівні європейського. Оскільки там велика кількість контактних осіб, які захворіли, вони тестують більше. Якщо подивитися на Сумську, Луганську області, де мало випадків, вони тестують менше", - сказав Ляшко.

Нагадаємо, з 22 травня в Україні введено так званий адаптивний карантин, який дозволяє регіонам зі сприятливою епідемічною ситуацією вводити послаблення протиепідемічних заходів.

Для цього регіон повинен одночасно відповідати трьом ознакам:

1. Інцидентність (тижнева кількість випадків COVID-19) повинна бути меншою за 12 осіб на 100 тисяч населення.

2. Завантаженість ліжок у лікарнях, обраних для госпіталізації пацієнтів з COVID-19, - менш ніж 50%.

3. Кількість тестувань методом ПЛР і ІФА має бути більшою, ніж 12 на 100 тисяч населення за останні сім днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram