ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кабмін хоче створити тримісячний запас засобів індивідуального захисту в лікарнях

Закуповувати будуть найперше вітчизняні товари.

Кабмін хоче створити тримісячний запас засобів індивідуального захисту в лікарнях
Фото: facebook/Тернопільська обласна державна адміністрація

Кабінет Міністрів хоче створити тримісячний запас засобів індивідуального захисту в лікарнях першої хвилі, які приймають хворих на коронавірус.

Про це йшла мова на нараді керівництва держави на чолі з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем у понеділок.

Відкриваючи засідання, Шмигаль наголосив, що пріоритетом у держзакупівлі повинна бути локалізація, тобто в першу чергу мають закуповувати товари українського виробництва. Тому він доручив Мінекономіки зробити перелік виробників засобів індивідуального захисту, ліків і обладнання. Також було зроблено протокольне доручення організувати лабораторії, які зможуть сертифікувати засоби індивідуального захисту.

"Необхідно чітко визначити, що забезпеченість засобами індивідуального захисту повинна бути з розрахунку на три місяці. Хочемо зараз сформувати такий запас у лікарнях першої хвилі", – цитує прем'єра його пресслужба.

На сайті Офісу президента йдеться, що міністр охорони здоров'я Максим Степанов пояснив зволікання із закупівлею медичних товарів тривалими технічними процедурами.

Генеральний директор ДП "Медичні закупівлі України" Арсен Жумаділов повідомив, що з вівторка починаються закупівлі за скороченою процедурою в системі ProZorro. На це зараз виділено майже 3 мільярди гривень, а щомісячна потреба для закупівлі необхідних засобів для всієї України становить приблизно 750–760 млн грн.

Крім того, ведеться робота з міжнародними організаціями. Зокрема, угодою зі Світовим банком передбачає закупівлю респіраторів на суму 1,2 млн доларів. Також у травні по всіх регіонах України були розподілені засоби захисту, доставлені декількома партіями з Китаю коштом державних підприємств.

Пресслужба Володимира Зеленського підкреслила, що президент планує стежити за закупівлями засобів індивідуального захисту.

"Ми отримуємо сигнали, що не все є в лікарнях. Всупереч цифрам уряду, що нібито медустанови забезпечені на 70%, деяких засобів там немає. Якщо антисептиком медики забезпечені на 600%, то одноразових халатів є лише 16%, а одноразових захисних окулярів і щитків – взагалі 4%, костюмів біозахисту – 51%. Значить, лікарні не забезпечені. Щоби говорити про 70% забезпеченості, нам треба мати всіх товарів по 70%", – заявив Зеленський.

Нагадаємо, що майже 20% з 21 245 випадків COVID-19 в Україні – це заразилися медики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram