ГоловнаСуспільствоВійна

У штабі ООС заявили, що окупанти розмістили артилерію поряд з будинками у Василівці та Яковлівці

Вони готують жителів північно-західних районів Донецької області до примусової евакуації.

У штабі ООС заявили, що окупанти розмістили артилерію поряд з будинками у Василівці та Яковлівці
Фото: EPA/UPG

За два останні дні озброєні формування Росії кілька разів вели вогонь по позиціях Об'єднаних сил з житлових кварталів населених пунктів Донецької області. Про це повідомили на сторінці штабу ООС у Facebook.

"Своїми діями ворог не тільки створював безпосередню загрозу для місцевих жителів, а й показав, як "уміло" російські найманці вміють ховатися за спинами дітей і жінок", - підкреслили в повідомленні.

Окупанти розмістили свої артилерійські системи поряд з будинками в населених пунктах Василівка та Яковлівка Донецької області.

"Прикривши себе таким чином від вогню у відповідь, ворожі артилеристи випустили 2 снаряди калібру 122 мм по українських захисниках біля Кам'янки. А з території селища Байрак - 30 снарядів калібру 122 мм по позиціях Об'єднаних сил поряд з Новолуганським", - відзначили в штабі ООС.

Окрім того, на вулицях окупованої Голубівки були помічені самохідні артилерійські установки 2С1 "Гвоздика".

"На очах переляканих городян загарбники неодноразово здійснювали демонстративне розгортання розрахунків на вогневих позиціях і підготовку до ведення вогню в напрямку Новотошківського. У разі відкриття вогню траєкторія снарядів проходила б над густонаселеними кварталами", - додали в штабі ООС.

За підтвердженими даними розвідки, російські найманці готують жителів північно-західних районів Донецької області до примусової евакуації, що свідчить про підготовку провокацій і є грубим порушенням права цивільного населення на тимчасово окупованих територіях.

Відзначають, що такі дії мають на меті змусити підрозділи Об'єднаних сил відкривати вогонь у відповідь, щоб звинуватити їх у зриві Мінських домовленостей і обстрілі мирних жителів.

Нагадаємо, 20 травня ватажки терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР" заявили про приведення військ у бойову готовність. Вони звинуватили військових Об'єднаних сил в обстрілі об'єктів інфраструктури.

Президент України Володимир Зеленський спростував заяву ватажка терористичної "ЛНР" Леоніда Пасічника про те, що українські військові нібито обстріляли мирне населення Луганської області, що було зафіксовано ОБСЄ.

Моніторингова місія ОБСЄ не має можливості фіксування, оскільки терористи не пропускають її на тимчасово окуповану територію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram