ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Ексзаступник міністра охорони здоров'я пояснив, чому послаблювати карантин у Києві все-таки не можна

Він розкритикував підхід МОЗ до визначення регіонів, де можна пом'якшувати обмежувальні заходи.

Ексзаступник міністра охорони здоров'я пояснив, чому послаблювати карантин у Києві все-таки не можна
Фото: Макс Требухов

Ексзаступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк вважає, що критерії, які вибрало МОЗ, щоб визначити, чи можна послаблювати карантин в регіоні, не показують реальної картини. Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці.

Зараз міністерство визначає готовність регіону до послаблення карантину за трьома показниками: нові випадки (інцидентність), завантаженість ліжок і кількість тестів, які проводяться.

"МОЗ взяло показники з правильними назвами, але не думаючи, що вони йому показують. Кількість нових випадків зовсім не показує зростання/падіння спалаху. А кількість тестів зовсім не показує готовність системи тестування виявити новий спалах. Тому карантин послаблюють регіони, які не повинні цього робити. І не послаблюють ті, які повинні", - вважає Ковтонюк.

На думку ексзаступника міністра, щоб зрозуміти ситуацію, необхідно додати ще два показники: динаміка кількості активних хворих і проведені тести на один виявлений випадок.

Ковтонюк пише, що динаміка кількості активних хворих краще показує картину нових випадків. Тобто, якщо кількість хворих з кожним днем більша - спалах ще активний, а якщо зменшується - область "пройшла пік" і спалах йде на спад.

Показник проведених тестів на один виявлений випадок, за словами ексзаступника міністра, показує активність або пасивність тестування в області. Якщо він дорівнює 1 - система максимально пасивна. Вона лише фіксує хворих, які потрапили в медичну систему. Якщо більше за 1 - тестують ще контакти і підозри.

"По-перше, у нас виходять з карантину області, де кількість хворих продовжує зростати. І не виходять ті, де вона зменшується. По-друге, половина областей, які виходять з карантину, проводять тестування пасивно, а значить, пропустять новий спалах, якщо він буде. Навіть якщо загальна кількість тестів у них велика. Але найцікавіше - що в деяких областях є і те, і інше", - резюмував Ковтонюк.

Як приклад він навів Львівську та Полтавську області.

"У першій зараз 993 хворих, і ця цифра зростає щодня. Спалах COVID - в активній фазі. Система тестування - найбільш пасивна в Україні, вона лише фіксує активних хворих. Водночас Львівщина переходить до послаблення карантину. Імовірність, що там буде новий спалах - висока. Імовірність, що там його не помітять - теж висока.

У Полтавській області зараз 36 хворих. Ця цифра щодня зменшується, а кількість людей, які одужали - зростає. Причому динаміка - найкраща в Україні. На Полтавщині роблять 18 тестів на 1 виявлений випадок. Система тестування активна. Полтавщина, як каже МОЗ, не може послаблювати карантин", - обурився ексзаступник міністра.

Нагадаємо, з 22 травня в Україні ввели адаптивний карантин, згідно з яким регіони зі сприятливою епідемічною ситуацією можуть знімати обмеження, а інші - ні.

Таблицю показників для послаблення протиепідемічних заходів МОЗ оновлюватиме щодня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram