ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Японські вчені заявили, що коти можуть заражатися коронавірусом один від одного

Вони провели експеримент з штучно зараженими тваринами.

Японські вчені заявили, що коти можуть заражатися коронавірусом один від одного
Фото: spcaluzernecounty.org

Японські вчені заявили, що кішки можуть заразитися коронавірусом SARS-CoV-2 один від одного. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в New England Journal of Medicine.

Трьом котам ввели виділений від людини вірус. На другий день коронавірус був виявлений у двох з них, а через три дні проявився і у третього кота.

До кожної з тварин в клітку підсадили ще по одному коту. Через шість днів коронавірус був виявлений в організмах всіх котів - навіть тих, кому його не запроваджували штучно.

Відзначається, що вірус не був смертельним для випробовуваних тварин, у них не проявилися жодні симптоми.

"З повідомленнями про передачу SARS-CoV-2 від людини домашнім кішкам, а також тиграм і левам в зоопарку Бронкса, в поєднанні з нашими даними, які показують простоту передачі між домашніми кішками, громадській охороні здоров'я необхідно визнати і провести подальше розслідування потенційного ланцюга передачі від людини до кішок", - відзначили дослідники.

Підкреслюється, що кішки можуть бути проміжними переносниками коронавірусу. Небезпека полягає в тому, що вони переносять інфікування безсимптомно, і господар може не здогадуватися, що його домашній улюбленець хворий. Медики радять виключити контакти з домашніми улюбленцями під час перших симптомів захворювання, щоб не заразити їх.

У дослідженні брали участь вчені з Токійського університету, Національного центру глобального здоров'я і медицини (Токіо) і Національного інституту інфекційних захворювань Японії. Також в дослідженні брала участь група вчених з Університету Вісконсіна (США).

Нагадаємо, що перший в природі випадок передачі коронавірусу SARS-CoV-2 від людини до дикої тварини виявлено в Бронкському зоопарку в Нью-Йорку. Йдеться про чотирирічну малайську тигрицю Надю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram