ГоловнаСуспільствоВійна

Правозахисники повідомили про мобілізацію резервістів в ОРДЛО

Ватажки бойовиків напередодні пригрозили Україні ескалацією бойових дій.

Правозахисники повідомили про мобілізацію резервістів в ОРДЛО
Танк боевиков в городе Александровск, недалеко от Луганска, 2015 год
Фото: EPA/UPG

Громадська організація "Східна правозахисна група" заявила, що в окупованих Росією районах Донецької та Луганської областей почалася мобілізація резервістів.

"В ОРДЛО триває процес мобілізації місцевих жителів", - стверджується в фейсбуці СПГ. Керівник цієї громадської організації Павло Лисянський є представником омбудсмена з дотримання прав жителів Донецької та Луганської областей.

За інформацією СПГ, на окупованій території підлягають мобілізації співробітники "народної міліції", шахтарі, металурги, працівники комунальної сфери.

"У бойовий порядок приведені всі навчальні заклади ОРДЛО військового спрямування, тобто курсанти. Мобілізовані козачі формування які увійшли до складу "народної міліції". Формуються так звані шахтарські роти з числа резервістів, через військові комісаріати. Оголошено збір добровольців через так званий "Союз добровольців Донбасу" в РФ", - йдеться в повідомленні.

Така інформація з'явилася і в російських ЗМІ. На сайті Russia Today один з російських пропагандистів пише, що "Донбаський фронт спалахнув і зараз розгорівся до стану фактично активної фази війни", а "ЛНР" і "ДНР" розпочали мобілізацію резервістів.

20 травня, в день першої річниці інавгурації президента Володимира Зеленського, ватажки терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР" заявили про приведення військ у бойову готовність через "обстріли ЛЕП з боку Збройних сил України".

Україна назвала ці звинувачення брехнею і запросила в невідкладному порядку консультацій робочої групи з питань безпеки Тристоронньої контактної групи в режимі відеоконференції.

За останні два дні в зоні бойових дій з українського боку загинули дві людини: командир батальйону патрульної служби поліції особливого призначення "Луганськ-1" Сергій Губанов і солдат Збройних сил Євген Сафонов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram