ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна показала в ОБСЄ російські паспорти представників ОРДЛО в Контактній групі

Постійна рада ОБСЄ провела онлайн-засідання.

Україна показала в ОБСЄ російські паспорти представників ОРДЛО в Контактній групі
Постпред Украины при международных организациях в Вене Евгений Цимбалюк
Фото: Укринформ

Українська делегація під час засідання Постійної ради ОБСЄ продемонструвала копії російських паспортів ватажка "ДНР" Дениса Пушиліна, а також представників окремих районів Донецької та Луганської областей, яких Росія запросила до участі в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу.

Про це повідомив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк, передає "Укрінформ".

"Під час сьогоднішнього засідання Постійної ради в онлайн-режимі ми акцентували увагу присутніх іноземних делегацій на спроби Росії на переговорах у Мінську не тільки зняти із себе відповідальність як з учасника конфлікту на сході України, а й нав'язати участь у засіданнях ТКГ тих людей, які не репрезентують населення тимчасово окупованих територій Донбасу і взагалі є громадянами РФ", – заявив він.

За словами посла, під час засідання він продемонстрував копії іноземних і внутрішніх паспортів РФ, які належать Владиславу Дейнегу та Наталії Никаноровій – так званим "міністрам закордонних справ" т.зв. "ЛНР" і "ДНР" відповідно, участь яких на переговорах у Мінську просуває Росія від імені ОРЛО й ОРДО.

Фото: ukrinform.ua

Фото: ukrinform.ua

Україна ініціювала позачергове засідання ТКГ через помилкове звинувачення на адресу ЗСУ, – Резніков

Фото: ukrinform.ua
"

Українська делегація підкреслила, що ці представники тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей, яких запросила російська сторона для участі в ТКГ, не репрезентують місцевих жителів. Останні можуть бути представлені тільки місцевими органами влади, обраними на законних місцевих виборах, організованих відповідно до Конституції України та законодавства України. Росія ж запросила на переговори в Мінську людей із російськими паспортами, які були приведені до влади не шляхом демократичних і чесних виборів, а з допомогою російської зброї й найманців ", – заявив Цимбалюк.

Він підкреслив, що Мінський пакет заходів передбачає проведення консультацій із представниками ОРДО в рамках ТКГ і Україна працює в цьому напрямку. Водночас участь у таких консультаціях повинні приймати ті місцеві жителі ОРДЛО, які не є представниками російської окупаційної влади й не володіють російськими паспортами.

Глава місії України при ОБСЄ також нагадав, що склад Тристоронньої контактної групи чітко визначено в першому реченні Мінського протоколу, яке виглядає так: "За результатами розгляду та обговорення пропозицій, внесених учасниками консультацій у Мінську 1 вересня 2014 року, Тристороння контактна група в складі представників України, Російської Федерації та Організації з безпеки і співпраці в Європі досягла розуміння щодо необхідності здійснення наступних кроків".

"Ми попросили всі делегації країн-учасниць ОБСЄ пам'ятати про це кожен раз, коли російська делегація спробує просувати своє викривлене бачення складу ТКГ. Є тільки три учасники Тристоронньої контактної групи: Україна, РФ і ОБСЄ", – підкреслив Цимбалюк.

Нагадаємо, 11 березня учасники ТКГ домовилися створити так звану Консультативну раду в складі політичної підгрупи. Повідомлялося, що в її склад із правом вирішального голосу увійдуть 10 представників від України, 10 – від окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також по одному представнику з правом дорадчого голосу від ОБСЄ, Росії, Німеччини та Франції. Рішення ради повинні мати рекомендаційний характер.

5 травня президент Володимир Зеленський підвищив рівень представництва України в ТКГ. Делегацію України в ТКГ очолив другий президент Леонід Кучма. Його першим заступником став віцепрем'єр – міністр із питань реінтеграції Олексій Резніков, а заступником – народний депутат Олександр Мережко.

Представником у підгрупі з безпеки замість Богдана Бондаря став заступник міністра оборони Олександр Поліщук. Представником у політичній підгрупі замість Олексія Резнікова став народний депутат Андрій Костін. Представником у гуманітарній підгрупі замість Геннадія Кузнєцова стала народна депутатка Галина Третьякова. Представником у соціально-економічній підгрупі замість Ігоря Веремія стала заступниця міністра економіки Юлія Свириденко.

На пресконференції 20 травня Зеленський повідомив, що Кучма хоче вийти з переговорів і попросив замінити його на Резнікова

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram