ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

УГКЦ і Католицька церква закликали заборонити "ганебне явище" сурогатного материнства

"Практика сурогатного материнства, її предмет, мета морально неприйнятні".

УГКЦ і Католицька церква закликали заборонити "ганебне явище" сурогатного материнства
Фото: скрин видео

Українська греко-католицька церква і Римо-католицька церква в Україні закликали українську владу засудити і заборонити сурогатне материнство як "ганебне явище".

Про це йдеться у зверненні католицьких єпископів.

"Пандемія коронавірусу виявила багато патологій у нашому сучасному суспільному житті. Одна з них - явище сурогатного материнства, тобто трактування людей як товару, який можна замовити, виготовити і продати, що, на жаль, дозволяє чинне українське законодавство... Таке нехтування людської гідності спонукає нас, католицьких єпископів України, ще раз звернутися до української влади всіх рівнів з вимогою засудити і заборонити це ганебне явище", - йдеться в ньому.

Звернення єпископів пов'язане зі скандалом навколо клініки BioTexCom і 46 новонародженими дітьми, народженими сурогатними матерями для іноземних громадян. Через закрите авіасполучення їхні батьки не змогли приїхати в Україну або не можуть виїхати з країни, і новонароджені залишилися в київському готелі під наглядом медичного персоналу.

"Так зване сурогатне материнство, яке "материнством" не годиться і називати, не тільки тягне за собою проявлені тепер жахливі феномени, але і в своїй основі є моральним злом і приносить незліченні страждання і втрати як народженій таким чином дитині, так і жінці, яка її народила, членам її сім'ї і, нарешті, самим людям, які так "заводять" (немов звіряток) дітей", - вважають католицькі єпископи.

На думку церкви, практика сурогатного материнства, навіть альтруїстичного, не має виправдання.

"За своєю суттю практика сурогатного материнства, її предмет, мета і засоби досягнення морально неприйнятні. Це ж стосується і т. зв. альтруїстичного сурогатного материнства, яке не може мати іншої моральної оцінки, тому що, навіть якщо намір сурогатної матері є хорошим, то недобрі засоби і сам предмет. Комерційна основа сурогатного материнства, з морального погляду, заслуговує ще більш жорсткої оцінки, адже додається моральне зло до функцій тіла і самої особистості новонародженої дитини. Жодні обставини і наслідки не можуть виправдати практику сурогатного материнства", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, що у 2018 році до Верховної Ради вносили законопроєкт про заборону сурогатного материнства для іноземців, але його так і не розглянули.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram