ГоловнаСуспільствоЖиття

Автоматична фіксація перевищення швидкості у Києві розпочнеться 1 червня

На початковому етапі працюватимуть 50 камер у столиці та біля неї.

Автоматична фіксація перевищення швидкості у Києві розпочнеться 1 червня
Фото: facebook.com/artem.shevchenko.9

Система автоматичної фіксації перевищення швидкості в Києві, яку планували запустити з 1 травня, розпочне роботу на початку літа.

Про це в інтерв'ю "Сегодня" розповів заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

"Планується запуск 1 червня. Відтермінування було через спалах коронавірусної інфекції на одному з підприємств, яке повинно було забезпечувати друк "листів щастя". Плюс зала, в якій перебувають одночасно близько 20 поліцейських на небезпечній один від одного відстані, це теж могло призвести до того, що один хворий інспектор поліції міг заразити всіх інших. Тому ми вирішили на місяць відкласти запуск цієї системи", - сказав заступник міністра.

За його словами, на початковому етапі в цій системі працюватимуть 50 відеокамер в столиці і на трасах біля Києва. Цього року планується підключити ще 220 камер, а загалом система розрахована на 6 тисяч пристроїв.

"Вони фіксуватимуть факт перевищення швидкості. У разі фіксації перевищення швидкості за номерами встановлять власника автомобіля і йому надішлють листа, в якому буде вказано час, місце правопорушення і навіть код, за яким людина може зайти в Інтернет і подивитися момент порушення. Далі, якщо власник автомобіля був за кермом, він платить штраф 255 грн. Якщо ж він дав свою машину покататися комусь, то може зателефонувати людині, яка була в цей день за кермом, і попросити її заплатити штраф. У такому випадку адмінпротокол складатиметься на особу, яка була за кермом", - сказав Геращенко.

На першому етапі камери фіксуватимуть швидкість, пізніше додадуть проїзд на червоне світло, їзду по смузі руху громадського транспорту.

Нагадаємо, закон, яким запроваджується автоматична фотозйомка та відеофіксація адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, набув чинності ще на початку серпня 2015 року.

Документ передбачає, що адміністративну відповідальність за порушення на дорогах, зафіксовані в автоматичному режимі за допомогою технічних засобів фото- і відеозйомки, несуть юридичні та фізичні особи, за якими зареєстровано транспортний засіб.

Однак саму систему відеофіксації так і не розгорнули. У МВС скаржилися на дорожнечу проєкту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram