ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ списало на форс-мажор затримку з доставкою китайських захисних костюмів

Зроблене місяць тому замовлення чекають в Україні найближчими днями.

МОЗ списало на форс-мажор затримку з доставкою китайських захисних костюмів
Фото: EPA/UPG

Міністерство охорони здоров'я списало на форс-мажор затримку з доставкою китайських захисних костюмів, замовлених ще 17 квітня.

"Коли МОЗ і постачальник укладали договір, то, відповідно до нього, костюми в Україну повинні були привезти до 1 травня. 25 квітня ми отримали лист від китайської сторони, що Державна митна служба Китаю ввела певне обмеження на експорт матеріалів - костюмів і засобів захисту", - сказав міністр охорони здоров'я в інтерв'ю "Бі-бі-сі".

Степанов пообіцяв, що костюми прибудуть в Україну найближчим часом.

"За останньою інформацією, костюми вже в Пекіні. Їх вантажать. Перший борт вилітає завтра [15 травня]. Повинні прибути в Україну в найближчі дні. Є затримка з поставкою - це форс-мажор, це було рішення китайської влади і стосувалося не тільки товарів для України, а й для багатьох інших країн", - сказав міністр.

Нагадаємо, 17 квітня Міністерство охорони здоров'я підписало договір з ТОВ "Медді" на поставку 71 374 китайських захисних комбінезонів на 34,87 млн гривень (ціна одного - 488 гривень). Заступниця голови МОЗ Шаталова заявила, що міністерство нібито було змушене самостійно вийти на ринок, тому що закупівельне підприємство придбало не ті костюми.

За три дні до цього ДП "Медичні закупівлі України" домовилося про закупівлю 90 тис. костюмів вітчизняного виробника ТОВ "Текстиль контакт" за 22,05 млн гривень (ціна одного - 245 гривень). Шаталова стверджує, що ці костюми не відповідають стандарту 1426 "Одяг захисний. Захист від інфекційних агентів".

Нагадаємо, 14 квітня держпідприємство "Медзакупівлі України" на замовлення Міністерства охорони здоров'я домовилося про придбання 90 тисяч костюмів вітчизняного виробника ТОВ "Текстиль контакт" за 22,05 млн гривень (ціна одного - 245 гривень).

Через три дні після цього Міністерство охорони здоров'я вийшло на ринок в обхід "МЗУ" і придбало 71 тисячу китайських захисних комбінезонів на загальну суму 34,87 млн гривень (ціна одного - 488 гривень).

Свої дії міністерство пояснило тим, що українські костюми не відповідають стандарту 14126 "Одяг захисний. Захист від інфекційних агентів". В "Медзакупівлях" заявили, що вимога щодо відповідності костюмів цьому стандарту з'явилася вже після проведення ними тендеру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram