ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Анестезіологи: вітчизняні апарати ШВЛ можуть бути вкрай небезпечними

Асоціація анестезіологів України звернулася до президента, Ради та Кабміну з відкритим листом.

Анестезіологи: вітчизняні апарати ШВЛ можуть бути вкрай небезпечними
Фото: facebook.com/iurii.rivne

Асоціація анестезіологів України звернулася до президента Володимира Зеленського, Верховної Ради та Кабінету Міністрів з відкритим листом, в якому висловили свою стурбованість ситуацією, що склалася навколо вітчизняних апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ).

Лист опубліковано на сайті Асоціації.

Спекуляції на темі закупівель і виробництва апаратів ШВЛ, що не відповідають сучасним вимогам, загрожують життю українців і призводять до безглуздої трати бюджетних коштів, вважають анестезіологи.

"У розпал пандемії коронавірусу в Україні виник ажіотаж із закупівлі апаратів ШВЛ. До цього процесу залучена не тільки держава, а й політики, підприємці, благодійники та волонтери. За більш ніж два місяці такої активності, на жаль, спостерігаються дуже небезпечні тенденції, які можуть негативно вплинути на якість надання медичної допомоги хворим і призвести до марної трати державних коштів", - йдеться в листі.

В Асоціації вказують на тенденцію, "коли багато" інженерів "розробляють і закликають до масового виробництва своїх винаходів, які нібито можуть замінити апарати ШВЛ".

"Апофеозом цієї діяльності стало отримання дозволу на виробництво одного з "апаратів ШВЛ" на базі ручного дихального "мішка Амбу". Однак будь-який анестезіолог розуміє, що вентиляція "мішком Амбу" можлива лише на короткий час під час проведення заходів реанімації пацієнта з зупинкою дихання. Адекватна вентиляція пацієнта неможлива без наявності сучасних режимів з контролем за обсягом або тиском і синхронізації апарату з пацієнтом", - наголошено в листі.

Також ідеться, що деякі з анонсованих як вітчизняні апарати ШВЛ не пристосовані для проведення тривалої штучної вентиляції хворих і дійсно можуть бути вкрай небезпечними.

Анестезіологи вимагають враховувати їхню думку під час прийняття рішень про закупівлі апаратів ШВЛ, "припинити спекуляції на цій темі і безглузду витрату державних коштів", оснащувати відділення анестезіології та інтенсивної терапії якісними апаратами ШВЛ у кількості, що відповідає чинним табелям матеріально-технічного оснащення, а також враховувати можливості сервісного обслуговування та навчання лікарів при виборі виробників і постачальників апаратів ШВЛ.

Нагадаємо, на офіційній сторінці партії "Слуга народа" в Хмельницькій області 12 травня з'явилося повідомлення, що "Новатор" отримав дозвіл від Міністерства охорони здоров'я "на виготовлення апаратів штучної вентиляції легенів власної розробки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram