ГоловнаСуспільствоВійна

BBC: у Донецьку заарештували обвинуваченого в катастрофі MH17 Леоніда Харченка

Бойовика утримують в СІЗО на вулиці Кобозєва.

BBC: у Донецьку заарештували обвинуваченого в катастрофі MH17 Леоніда Харченка
Фото: предоставлено автором

У Донецьку заарештували бойовика Леоніда Харченка (Крот), якого заочно судять у Нідерландах за звинуваченням у катастрофі малайзійського "Боїнга" на Донбасі.

Про це пише BBC.

11 березня, невдовзі після початку суду, Харченка затримали біля свого будинку в Донецьку за іншою кримінальною справою і відправили під варту. Зараз його утримують в СІЗО "мін'юсту ДНР", яке розташоване в Донецьку на вулиці Кобозєва, 4.

"Звинувачення смішні – нібито участь у незаконному обшуку у 2014 році та незаконне зберігання зброї. Щодо першого пункту в потерпілих до нього претензій немає. За другим – цей пістолет йому у 2019 році видали в міністерстві держбезпеки для особистої безпеки через справу МН17", – розповів чоловік, знайомий зі справою арештованого Харченка.

На думку співрозмовників видання, "Крота" взяли під варту, щоби виключити варіант його викрадення спецслужбами України, як це сталося з Володимиром Цемахом, якого теж вважають важливим учасником історії про катастрофу "Боїнга" МН17.

"Можливо, його так жорстоко охороняють, але це дуже дивний метод убезпечити людини", – сказав інший бойовик.

Харченко до початку бойових дій працював інженером у Костянтинівці. Навесні 2014 року він пристав до бойовиків "ДНР", узяв позивний "Крот" і став працювати під керівництвом Сергія Дубинського – відставного офіцера Головного управління розвідки Росії.

Влітку 2014 року Харченко займався охороною установки "Бук" у районі місця пуску на південь від Сніжного. Можливо, він також координував транспортування "Бука" з Донецька до місця пуску й подальшу евакуацію "Бука" з місця пуску назад до Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram