ГоловнаСуспільствоЖиття

Мін'юст підготував два законопроєкти про амністію засуджених під час карантину

Розглядають також можливість відстрочки покарань.

Мін'юст підготував два законопроєкти про амністію засуджених під час карантину
Фото: Макс Требухов

Міністерство юстиції підготувало для розгляду в парламенті два законопроєкти для розвантаження тюрем у період пандемії коронавірусу.

Про це в інтерв'ю hromadske розповів глава Мін'юсту Денис Малюська.

За словами міністра, закон про амністію передбачає, що на волю відпустять людей, які не здійснювали насильницьких злочинів. "Це особи, які мають родичів похилого віку, це колишні учасники АТО, які відбули більше третини покарання", – пояснив він.

Другий законопроєкт, за словами Малюськи, більш процесуальний, він дозволить судам частіше застосовувати відтермінування покарання.

"Зараз такі підстави є, їх кілька, де суд може встановити відстрочку і дати, наприклад, три роки позбавлення волі, але встановити відстрочку. Такі відстрочки ми пропонуємо робити частіше в умовах коронавірусу", – зазначив міністр.

Розвантажити в'язниці планують для того, щоб була можливість ізолювати хворих в окремих камерах. Загалом, за словами міністра, якщо ці закони приймуть, на свободу можуть вийти приблизно 3 тис. ув'язнених.

Водночас Малюська підкреслив, що проєкти законів ще повинні пройти всі необхідні етапи розгляду, але якщо буде екстрена необхідність, їхній розгляд прискорять.

Також міністр зазначив, що зараз пенітенціарна система працює в особливому режимі через карантин. Однак у місцях позбавлення волі, як і раніше, не вистачає засобів захисту, а через контакти за межами установи хворіють співробітники.

Нагадаємо, 28 квітня Верховна Рада зареєструвала законопроєкт про амністію засуджених для запобігання поширенню коронавірусу, ініційований прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram