ГоловнаСуспільствоЖиття

Мінекоенерго анонсувало зелені номерні знаки з буквами "ZE" для електромобілів

Також зміниться колір номерів для електротаксі.

Мінекоенерго анонсувало зелені номерні знаки з буквами "ZE" для електромобілів
Фото: electrotechnica.com.ua

У ДСТУ внесли нові зелені номерні знаки для електромобілів. Зокрема, для транспорту на електродвигунах без двигуна внутрішнього згоряння будуть використовувати буквосполучення "ZE".

Воно означатиме серію для транспортних засобів, написав на своїй сторінці в Facebook заступник міністра енергетики Олексій Рябчин.

"Отак реалізується мій закон про зелені номери для електромобілів, який прийняли в останній день Верховної Ради минулого скликання. На фото – нові номерні знаки та серії згідно зі стандартом ДСТУ 4278:2019", – пояснив він.

Крім того, зміниться колір номерних знаків для електромобілів таксі. Фон номера буде жовтим, а не білим, а кінцеве буквосполучення, що означає серію таксі, на яку видано ліцензію на право госпдіяльності з перевезення пасажирів (з електродвигуном без двигуна внутрішнього згоряння) замінять на "TV".

Фото: facebook.com/alexrbchn

Рябчин висловив надію, що незабаром зелені номерні знаки з'являться не тільки в ДСТУ, а й на практиці.

Нагадаємо, що за законопроєкт №10405 про введення спецномерів для електромобілів Рада VIII скликання проголосувала 11 липня 2019 р. У пояснювальній записці до документа йдеться, що однією з проблем, яка уповільнює розвиток електромобільності в Україні, є питання обладнання місць для паркування та зарядки електромобілів, відсутність відповідних дорожніх знаків.

Прийнявши закон, Верховна Рада доручила МВС, Мінекономрозвитку, Мінрегіону, Міністерству охорони здоров'я, ДСНС упродовж пів року після офіційної публікації документа ввести номера для електромобілів із зеленим кольором шрифту, а також встановити вимоги до паркомісць для електрокарів; ввести дорожні знаки "Для електромобілів", "Крім електромобілів", "Станція зарядки електромобілів".

Штраф за зупинку або стоянку авто на місці для електромобілів або створення перешкод водіям електрокарів передбачений у розмірі 340–510 грн. Інспекторам із паркування надається право в такому випадку затримати автомобіль порушника, зокрема з допомогою евакуатора.

Президент Володимир Зеленський підписав цей закон на початку серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram