ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Медзаклади цьогоріч отримають стільки ж, скільки в 2019 році, - Радуцький

Додатково фінансуватимуть чотири пакети медичних послуг.

Медзаклади цьогоріч отримають стільки ж, скільки в 2019 році, - Радуцький
Фото: facebook/Слуга Народу

У коментарі LB.ua Михайло Радуцький доповнив те, що було озвучено на брифінгу. Так, він розповів, що всі спеціалізовані та високоспеціалізовані медичні заклади цьогоріч отримають історичний бюджет – тобто, ті гроші, які вони отримали у 2019 році по субвенції з державного бюджету.

При цьому додатково фінансуватимуться чотири пакети медичних послуг – допомога при інсультах, допомога при інфарктах, екстрена медична допомога й допомога при COVID-19. З цих чотирьох пакетів тільки вартість надання медичної допомоги при COVID-19 буде перерахована (цей пакет прийняли наприкінці квітня). Решта три пакети мають перерахувати, як сказав Радуцький, протягом 10 днів. "МОЗ обіцяє перерахувати ці пакети за 10 днів. І їх перерахують строго на основі національного протоколу. Це будуть такі пакети, що народ відразу відчує, що він почав отримувати якісну допомогу при інфарктах та інсультах".

На питання про те, звідки візьмуть гроші на виплати всім медустановам історичного бюджету плюс перелічені в сторону підвищення чотири пакети послуг, Радуцький відповів, що грошей вистачить, оскільки в нинішньому бюджеті на охорону здоров'я закладено більше грошей, ніж минулоріч.

(Від LB.ua: плюс "зрівнювання" всіх установ дозволить зняти значні суми з тих, хто повинен був заробити більше грошей, і передати їх тим, хто повинен був закритися через малу кількість пацієнтів або невиконання умов договору з НСЗУ).

Усі інші пакети, за які повинні були отримувати гроші медустанови (і вже навіть отримали за один місяць реформи – квітень), також будуть перераховані і, як розповів LB.ua Михайло Радуцький, будуть впроваджуватися за готовністю.

Поки їх перераховують, установи отримуватимуть історичний бюджет.

"Ніхто не збирається скасовувати або зупиняти реформу. НСЗУ залишається основним фінансовим інструментом охорони здоров'я, ніхто не скасовує Закон про фінансові гарантії, – каже Радуцький. – Але не може поліклінічний пакет коштувати 49 гривень. Тому вартість усіх пакетів повинна бути перерахована – спочатку національний протокол, потім стандарт якості, потім порахований пакет".

На питання, чому перераховувати пакети вирішили саме зараз, після старту реформи, а не восени, коли Кабмін затвердив ці пакети, Радуцький відповів, що говорив про занадто низьку закладену вартість послуг і раніше, але восени Кабмін прийняв рішення все ж затвердити ці пакети. А зараз, після старту реформи, проблема стала занадто очевидна. "Якщо ми залишимо усе так, як є, то поодинокі відеозвернення й листи лікарів до президента з приводу реформи стануть масовими", – сказав Радуцький.

Він підкреслив, що в умовах дефіциту фінансування ніяка реформа не буде успішною. Тому Комітет здоров'я нації наполягає на необхідності збільшення фінансування системи охорони здоров'я в наступному році удвічі, до 6% ВВП.

Нагадаємо, учора президент Володимир Зеленський заявив, що не може допустити другий етап медреформи в нинішньому вигляді. Сьогодні на брифінгу міністр охорони здоров'я Максим Степанов і глава парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький озвучили план змін, які будуть внесені в реформу. Тепер цей план повинен затвердити президент. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram