ГоловнаСуспільствоПодії

У Києві спалили намет, в якому жили роми (відео)

За словами волонтерів, нападники розпорошили на ромів нервово-паралітичний газ

У Києві спалили намет, в якому жили роми (відео)
Фото: Диана Буцко

На вулиці Великій Китаївській у Києві вранці 29 квітня підпалили намет, в якому жили четверо ромів із Закарпаття. 

Про це LB.ua розповіла волонтерка і очевидиця події, яка працює неподалік.

Волонтерка Спільноти Святого Егідія Віта Зіневич приносила ромам їжу. 1 травня Зіневич зустріла ромів неподалік від місця події. Вони розповіли, що на них напали двоє молодих людей, які почали розпорошувати паралітичний газ. 

"Анжела (ромська жінка, - ред.) розповіла, що просила, щоб на неї не бризкали газом, оскільки вона вагітна. На що нападники їй відповіли, що, таких як вона, ґвалтувати треба", - говорить волонтерка.

Анжела і волонтерка Віта Зіневич до нападу
Анжела і волонтерка Віта Зіневич до нападу

За словами Зіневич, роми після цього вибігли на вулицю і почали кликати на допомогу, а нападники почали бити дошкою ромського чоловіка Руслана. 

"Мене найбільше вразило те, що навпроти - багатоповерхівка, але ніхто не викликав поліцію. Хтось точно мав бачити стовп диму", - впевнена Зіневич.

Фото: Діана Буцко

Наталя, яка працює двірником у сусідньому будинку, розповідає, що о п'ятій ранку до неї прибіг Руслан "в одних трусах" з проханнями викликати поліцію, оскільки на них напали. 

Фото: Діана Буцко

У Голосіївському управлінні LB.ua повідомили, що на місце виїжджала патрульна поліція, але не відкрила провадження, оскільки роми не наполягали на цьому. Заступник начальника слідчого управлення Голосіївської поліції Максим Бондаренко розповів, що правоохоронці шукають постраждалих, щоб відкрити провадження за їх заявою. Волонтерам невідомо, де зараз перебувають постраждалі, оскільки після нападу вони переїхали.

Фото: Діана Буцко

Нагадаємо, це не перший напад на ромів у Голосіївському районі. 20 квітня 2018 року члени праворадикальної організації "С14" напали на ромів на Лисій горі у Києві і спалили пожитки, які ті залишили за собою. Після публікації LB.ua відео нападу поліція відкрила провадження. Однак через процесуальні порушення поліція відкликала підозру єдиному підозрюваному.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram