ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Зеленський: потрібно повністю змінити підхід до медреформи

"Коронавірус показав, що це за медична реформа ... Це ганьба!"

Зеленський: потрібно повністю змінити підхід до медреформи
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив про плани повністю змінити підхід до медреформи.

Про це він сказав в інтерв'ю для фільму "Рік президента Зеленського", показаного в ефірі українського телебачення.

"Моє враження: особливо коронавірус показав, що це за медична реформа. Він показав, що лікарні не готові. Кількість інфекційних лікарень не готова до такого виклику. Заробітна плата, умови наших лікарів, у яких вони працюють, де немає ремонту в лікарнях уже багато років, і заробітна плата лікарів дуже низька. Інфраструктури медичної немає", - заявив Зеленський.

"Усі нам говорили, що будьте спокійні, у нас є запас, у нас є маски, їх мільйони на складах, у нас три тисячі працюючих ШВЛ, у нас десятки лабораторій для перевірки тестів. Ну так я вам скажу, що в нас було п'ять непрацюючих лабораторій. Зараз працюють 35. У нас ШВЛ більш-менш справних не було навіть тисячі. На країну, де 40 мільйонів. Були прострочені маски. Просто ганьба!" - сказав президент.

"Тому коли великими літерами пишемо на плакаті: "Ось вона, друга черга медичної реформи", ми бачимо, що після коронавірусу потрібно повністю змінити підхід. Ми тільки зараз побачили, що в нас є. Крім медиків прекрасних і одних із найкращих у світі, нічого немає. Ось і вся медична реформа", - сказав Зеленський.

Нагадаємо, медична реформа, що почалася в квітні 2018 року, поки що торкнулася тільки первинної медичної допомоги (терапевти, сімейні лікарі, педіатри).

З 2020 року системні зміни почнуться на рівні поліклінік і лікарень по всій країні.

З 1 квітня 2020 року, відповідно до закону про державні фінансові гарантії медичного обслуговування, усі види медичних послуг повинна оплачувати Національна служба здоров'я України. Пацієнт зможе вільно вибирати лікаря і заклади, отримувати послугу, за яку платитиме Нацслужби здоров'я.

Перед вступом на посаду Зеленський безсторонньо відгукувався про медичну реформу (на дебатах з Петром Порошенком він дозволив собі вислів "яка це нафіг реформа"), тому після створення колегії деякі спостерігачі заявили про те, що зміни готуються згортати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram