ГоловнаСуспільствоЖиття

МОЗ побоюється спалаху коронавірусу на 5-10 день після Великодня

"Так сталося після Вербної неділі. Можемо очікувати таку загрозу й через тиждень".

МОЗ побоюється спалаху коронавірусу на 5-10 день після Великодня
Фото: ТСН / Youtube

Міністерство охорони здоров'я побоюється нового спалаху коронавірусу на 5-10 день після Великодня.

Про це в ефірі 1+1 у неділю сказала заступник міністра Ірина Микичак.

"На думку епідеміологів, і вже є досвід певний, на п'ятий-десятий день від такого масового скупчення людей у певних храмах ми можемо очікувати зростання захворюваності. Так сталося і відбувається після Вербної неділі. На превеликий жаль, ми можемо очікувати таку загрозу й через тиждень практично", - сказала вона.

За офіційними даними, 2020 року в пасхальних богослужіннях узяли участь лише 130 тисяч чоловік. Це в 38 разів менше порівняно з попереднім роком, коли до церков прийшли понад 7 мільйонів чоловік.

Незважаючи на це, загроза спалаху залишається.

"На жаль, недотримання карантину може вплинути на його продовження. Оскільки ми всі чітко розуміємо, що те, що Україна ввела карантин дуже швидко й досить жорсткі заходи карантину дозволяє зробити зростання захворюваності не піковим, а таким досить пологим. Тому сьогодні вся наша мережа, яка є в Україні, а це фактично зарезервованих 35 тисяч ліжок госпітальної бази, сьогодні не переповнена. Ми можемо говорити про те, що ми маємо резерв і ліжок у стаціонарах, і резерв у відділеннях інтенсивної терапії, оскільки не більш як 8% апаратів штучної вентиляції легенів сьогодні задіяно. І кожен з нас має розуміти, що якщо ми дотримуємося рекомендацій карантину, а це не вигадка, це доведено науковими дослідженнями, ми зможемо зберегти систему охорони здоров'я, ми зможемо зберегти медиків і найголовніше - врятувати життя тисяч наших громадян", - додала Микичак. 

Нагадаємо, що станом на ранок 19 квітня в Україні виявили 5449 випадків зараження коронавірусом, 141 людина померла.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram