ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Без вакцини від COVID-19 соціальне дистанціювання доведеться продовжити мінімум до 2022 року, - вчені Гарварду

Згідно з дослідженням, інфекція повернеться, як тільки вимушені обмеження будуть зняті.

Без вакцини від COVID-19 соціальне дистанціювання доведеться продовжити мінімум до 2022 року, - вчені Гарварду
Фото: EPA/UPG

Якщо лікарі не знайдуть ефективний спосіб лікування коронавірусу і не буде знайдена вакцина, соціальне дистанціювання доведеться продовжити в кращому випадку до 2022 року, в гіршому - до 2025-го. Про це свідчать дані останнього дослідження Гарвардського університету, пише Теперішній час.

На думку вчених, соціальне дистанціювання допоможе запобігти повторному поширенню коронавірусної інфекції і розвантажити перенапружені системи охорони здоров'я.

Використовуючи комп'ютерне моделювання, експерти припустили, що схеми передачі COVID-19 лежать між звичайною застудою і пандемічним грипом та будуть мати сезонний характер.

Якщо послабити соціальне дистанціювання восени, то це, на думку вчених, призведе до чергового спалаху коронавірусної інфекції в зимовий період. Для побудови своєї моделі експерти використовували дані з близькоспоріднених коронавірусів.

Вчені відзначають, що при всіх змодельованих варіантах інфекція повернеться, як тільки вимушені обмеження будуть зняті.

Автори дослідження визнали, що їх модель розвитку маловивченої інфекції не досконала. Багато чого буде залежати від стану нашого імунітету і того, на який термін цей імунітет буде забезпечувати захист від вірусу.

Раніше повідомлялося, що Британія запустила в масове виробництво потенційну вакцину проти коронавірусу. Її винайшли вчені Оксфордського університету. До вересня, коли мають завершитися клінічні випробування вакцини, планують виготовити близько мільйона доз. У разі невдачі, втрати від виробництва препарату складуть десятки мільйонів фунтів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram