ГоловнаСуспільствоЖиття

Кабмін погодив доплати окремим категоріям громадян та 1 тис. гривень пенсіонерам

Також буде проведена індексація пенсій на 11%.

Кабмін погодив доплати окремим категоріям громадян та 1 тис. гривень пенсіонерам
Фото: kmu.gov.ua

Кабінет міністрів визначив механізм проведення перерахунку пенсій, встановлення щомісячної компенсаційної виплати для пенсіонерів старших за 80 років і виплати одноразової грошової допомоги в розмірі 1 тис. гривень.

Про це повідомляється на сайті Кабміну.

Постанова про «Питаннях підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році» передбачає:

індексацію пенсій на 11%;

– щомісячну виплату в розмірі 500 гривень пенсіонерам старшим за 80 років, у яких розмір пенсії не перевищує 9205 гривень. При цьому встановлюється, що для зазначених пенсіонерів зі страховим стажем 20 років для жінок і 25 років для чоловіків пенсійна виплата не може бути меншою, ніж 2600 грн;

– встановлення мінімальної пенсійної виплати на рівні 2100 грн особам, які мають тривалий страховий стаж (30 років для жінок і 35 років для чоловіків).

Крім того, у квітні для окремих категорій населення проведуть одноразову виплату в розмірі 1 тис. гривень:

– пенсіонерам, розмір пенсії яких з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації пенсії, щомісячної компенсації в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, що не перевищує 5000 гривень на 1 квітня 2020 року;

– одержувачам державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю (крім осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю, які одночасно з допомогою отримують пенсію через втрату годувальника або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника, передбачену Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю");

– одержувачам державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю;

– одержувачам тимчасової державної соціальної допомоги безробітним, які досягли загального пенсійного віку, але не отримали права на пенсійну виплату.

Нагадаємо, у грудні минулого року Зеленський анонсував, що влада хоче у 2020 році істотно підвищити пенсії для людей старших за 80 років. Розмір виплат повинен збільшитися на 400–1100 гривень.

16 березня Зеленський звернувся до Кабміну з проханням посилити обмежувальні заходи для запобігання подальшому поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 і доручив виплатити по 1 тис. гривень літнім людям, які отримують менше 5 тис. гривень пенсії.

Так, у квітні Пенсійний фонд виплатить по тисячі гривень понад звичайну пенсію понад 10 млн пенсіонерів. Крім того, у травні проведуть передбачену законом індексацію пенсій на 11% для 7,5 млн осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram