ГоловнаСуспільствоПодії

Правоохоронці відкрили 30 проваджень за шахрайство під час продажу антисептиків і масок

Один із "продавців" неіснуючих товарів - ув'язнений, який відбуває покарання в колонії.

Правоохоронці відкрили 30 проваджень за шахрайство під час продажу антисептиків і масок
Фото: cyberpolice.gov.ua

В Україні від початку карантину правоохоронці виявили 228 фактів розміщення на інформаційних ресурсах фейкової інформації про пандемію коронавірусу. Ідентифіковано 116 осіб, які її поширювали, повідомили в пресслужбі кіберполіції.

Крім цього, відкрито 30 кримінальних проваджень за шахрайство під час продажу засобів індивідуального захисту.

"Зокрема, співробітники кіберполіції в Запорізькій області спільно зі слідчими поліції Мелітополя встановили 27-річного чоловіка, який "продавав" неіснуючий товар. Чоловік уже раніше судимий і зараз відбуває покарання у виправній колонії", - йдеться в повідомленні.

Встановлено, що він у соцмережах розміщував оголошення про продаж медичних масок і антисептиків. Відомо про майже 70 потерпілих від його дій, вирішується питання про оголошення йому підозри.

У Києві встановили людину, яка на сайтах оголошень продавала медичні маски сумнівної якості, без сертифікатів відповідності та документів про місце їх виготовлення. Вилучено майже 8000 масок.

У Дніпрі 34-річний чоловік організував виробництво дезінфікуючого засобу і продавав його на сайтах оголошень. Вилучено 500 одиниць саморобної речовини.

За цими фактами розпочато кримінальне провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу.

Крім цього, в Чернівецькій області до адміністративної відповідальності притягнули продавця масок, який не мав дозволу на торгівлю.

У Києві викрили місцевого жителя, який за допомогою каналу в месенджері продавав нібито антисептики за ціною 280 грн за літр. Він реалізовував небезпечний продукт без реєстрації. 500 літрів "антисептика" вилучили.

У Тернопільській області до адміністративної відповідальності притягнули продавця масок, який не має дозволу на підприємницьку діяльність.

Нагадаємо, раніше кіберполіція попередила, що в зв'язку з епідемічною ситуацією в Україні активізувалися шахраї, які розробляють схеми виманювання у людей грошей під час продажу засобів індивідуального захисту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram