ГоловнаСуспільствоЖиття

Кримський політв'язень у справі "Хізб ут-Тахрір" Сайфуллаєв вийшов на свободу після 5-річного ув'язнення в колонії

Сьогодні, 31 березня, закінчився термін його вироку.

Ферат Сайфуллаєв
Фото: facebook.com/crimeansolidarity
Ферат Сайфуллаєв

Кримський політв'язень у справі "Хізб ут-Тахрір" Ферат Сайфуллаєв вийшов на свободу після закінчення 5-річного ув'язнення у виправній колонії в Росії. Про це в Facebook повідомила уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

"Однак, незважаючи на звільнення громадянина України, впродовж 8 років він буде обмежений у правах і свободах. Оскільки, згідно з рішенням суду РФ, стосовно Ферата Сайфуллаєва встановлено адміністративний нагляд, а саме він буде обмежений у пересуванні та вільному виборі місця проживання", - пояснила вона.

Крім цього, можлива заборона залишати територію тимчасово окупованого Криму без дозволу так званих органів внутрішніх справ Росії.

Ферат Сайфуллаєв (праворуч) після звільнення з колонії
Фото: facebook.com/crimeansolidarity
Ферат Сайфуллаєв (праворуч) після звільнення з колонії

Денісова також закликала міжнародне співтовариство в умовах поширення COVID-19 підсилити тиск на Росію щодо якнайшвидшого звільнення громадян України, яких незаконно утримують на території РФ і тимчасово окупованого Криму.

На сторінці "Кримської солідарності" в Facebook уточнили, що Сайфуллаєва утримували в колонії в Омутнінську Кіровської області.

"Раніше адвокат Едем Семедляєв повідомляв, що йому не дозволяли відвідати підзахисного, не дозволяли спілкуватися без нагляду адміністрації. А восени 2017 року Ферата Сайфуллаєва оштрафували за пост у соцмережі чотирирічної давності. За словами адвоката, це зробили, щоб позбавити Ферата можливості на умовно-дострокове звільнення з колонії", - додали в "Кримській солідарності". 

Фото: facebook.com/crimeansolidarity

Нагадаємо, Рустем Ваіт, Руслан Зейтуллаєв, Юрій Примов, Ферат Сайфуллаєв були незаконно затримані в с. Орлине під Севастополем у січні та квітні 2015 року. Зейтуллаєву інкримінували організацію діяльності терористичної організації, іншим - участь у ній.

Після півтора року судів у вересні 2016 року Північно-кавказький окружний суд Ростова-на-Дону засудив Примова, Ваітова, Сайфуллаєва до п'яти років у колонії загального режиму, Зейтуллаєву дали сім років, але потім переглянули вирок і засудили до 15 років колонії суворого режиму.

На думку російського правозахисного медіапроєкту "ОВС-інфо", членів осередків релігійної організації "Хізб ут-Тахрір", яку в 2003 році було визнано в Росії терористичною, засуджують лише за те, що вони зустрічаються і читають релігійну літературу. Після окупації Росія почала переслідування членів цієї організації на території Криму. 

Рустема Ваітова звільнили 22 січня у зв'язку із закінченням терміну відбування вироку з колонії в місті Курган (Росія, Урал). 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram