ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ оновив алгоритм стаціонарного лікування хворих на COVID-19

Обов'язкову меддопомогу мають надавати пацієнтам із підозрою або підтвердженим захворюванням, а також тим, які входять до групи ризику.

МОЗ оновив алгоритм стаціонарного лікування хворих на COVID-19
Фото: facebook/Олександрівська клінічна лікарня м. Києва

Міністерство охорони здоров'я оновило алгоритми надання стаціонарного лікування пацієнтам із коронавірусом COVID-19.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я у фейсбуці.

"Згідно з оновленими медичними стандартами, надання медичної допомоги хворим на COVID-19, стаціонарне лікування має обов'язково надаватися: пацієнтам з підозрою/підтвердженням COVID-19 в середньому і важкому стані, а також при ознаках пневмонії або дихальної недостатності; а також пацієнтам, незалежно від тяжкості стану, які належать до групи ризику розвитку ускладнень.

"До цієї групи ризику належать пацієнти з тяжким перебігом артеріальної гіпертензії, декомпенсованим цукровим діабетом, з імуносупресивними станами, тяжкою хронічною патологією дихальної та серцево-судинної систем, нирковою недостатністю, автоімунними захворюваннями, тяжкими алергічними хворобами, цереброваскулярними захворюваннями в стадії декомпенсації, онкологічними захворюваннями" , - повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

- Після прибуття пацієнта в лікарню проводиться первинне сортування - за тяжкістю захворювання, необхідністю починати заходи медичної допомоги та наявністю ТГРС (тяжкого гострого респіраторного синдрому), пов'язаного з COVID-19.

- Далі, залежно від стану хворого і його класифікації, фахівці надають йому відповідну допомогу. Всім пацієнтам з COVID-19, що перебувають в стаціонарі, проводять профілактику загальних ускладнень.

- Вагітні жінки з підозрою на COVID-19 повинні бути госпіталізовані в спеціалізований стаціонар, уся терапія повинна проводитися з урахуванням стандартів ведення вагітності.

"Відповідні державні положення затверджені Наказом МОЗ України "Про організацію надання медичної допомоги хворим на коронавірус (COVID-19)". Вони ґрунтуються на рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров'я, оновлених після поширення хвороби за межі Китаю, і є адаптованими до потреб системи охорони здоров'я України", - підкреслюється в повідомленні.

Нагадаємо, МОЗ розраховує пройти епідемію, як у Японії, без піку. Поки що для хворих із коронавірусом у лікарнях першої хвилі підготували 67 тисяч ліжок. Якщо половина з них буде зайнята, почнуть підключати лікарні другої черги.

У лікарнях першої черги з'явилися тимчасові пункти скринінгового медичного сортування хворих, обладнані на базі наметів Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram