ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Україна домовляється про постачання препарату від малярії, який показав ефективність у лікуванні COVID-19

Переговори про закупівлю препарату проводять, зокрема, з Індією.

Україна домовляється про постачання препарату від малярії, який показав ефективність у лікуванні COVID-19
Михаил Радуцкий
Фото: Макс Левин

Голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький заявив, що Україна веде переговори про постачання препаратів з діючою речовиною гідроксихлорохін, які показані, зокрема, для лікування малярії та продемонстрували ефективність під час лікування COVID-19.

"Є такий препарат гідроксихлорохін, показаний для лікування малярії, ревматоїдного артриту і деяких дерматологічних захворювань. Клінічні випробування ефективності лікування ним Covid-19 немає, проте в США, Європі та Китаї проводяться відповідні клінічні дослідження. Закон, який ми плануємо ухвалити, дозволить застосовувати цей препарат для лікування коронавірусної інфекції. Сьогодні ми шукаємо цей препарат у світі, країни заборонили його експорт, вважають стратегічним", - сказав Радуцький в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Нардеп зазначив, що переговори про закупівлю препарату проводять, зокрема, з Індією.

"Вже другий день переговорів з урядом Індії, де теж випускають цей препарат. Чекаємо їхнього рішення", - повідомив Радуцький.

Раніше повідомлялося, що лікарі з Марселя провели дослідження, в рамках якого пацієнти з коронавірусом успішно пройшли курс лікування препаратом від малярії - хлорохіном. В рамках дослідження з 36 пацієнтів 20 отримали цей препарат. Через шість днів 70% пацієнтів, які приймали хлорохін, вважалися вилікуваними, тобто вірус більше не виявлявся у зразках крові.

Хлорохін - синтетичний антималярійний і антиревматичний препарат, який ще в 1934 році синтезував німецький вчений з компанії "Bayer".

В Україні було зареєстровано ці ліки під іншою торговою назвою, але термін його реєстрації закінчився в 2014 році. Тому зараз купити його неможливо. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram