ГоловнаСуспільствоОсвіта

Як вчитися за кордоном безкоштовно: 3 способи для українців

Безкоштовна освіта за кордоном — це не міф, а реальність. Потрібно лише знати способи вступу на безоплатну форму. Є варіанти заручитися підтримкою свого університету, країни навчання, приватних фондів або майбутнього роботодавця. Можливостей багато, але в цій статті ви знайдете 3 найпростіших і реальних.

Спосіб 1: Гранти

Міжнародні гранти — це фінансова допомога для студентів до 30 років. Розмір гранту може бути різним. Він залежить не тільки від можливостей фонду, але і від того, наскільки кандидат відповідає вимогам, яка у нього мотивація та інших чинників.

Іноді студенти отримують повне покриття витрат на навчання за кордоном:

● оплату навчання;

● проживання;

● переліт і особисті витрати.

Здебільшого фонди пропонують неповні гранти. Вони охоплюють лише плату за освіту в університеті.

Шанси на виграш гранту залежать від середнього балу, особистісних якостей претендента, досвіду його волонтерства та соціальної активності.

Щоби виграти грант, слід вибрати один з варіантів:

  1. Зв'язатися з університетом і уточнити у них наявність грантів. Заповнити пакет документів (видає ВНЗ). Особливу увагу звернути на мотиваційний лист та рекомендації — вони повинні показувати кандидата позитивно.
  2. Оформити заявку на грант через посольство. Фінансова допомога пропонується від міністерства культури або освіти. Порядок участі та перелік документів схожий із тим, які пропонують університети.
  3. Брати участь у партнерських програмах з обміну студентів (підходить, якщо ви вже зараховані в український виш).
  4. Написати в приватний фонд. Зазвичай вони пропонують гранти обмеженій кількості осіб, наприклад, тільки кандидатам на певні спеціальності. На сайтах цих організацій можна знайти всю інформацію для претендентів.

Спосіб 2: стипендії

Стипендії так само, як і гранти, можуть бути повними або частковими. Перевага стипендіальних програм в тому, що вони більш гнучкі, поширені в багатьох країнах і частіше бувають повними.

Так само, як і гранти, стипендії можна оформляти через ВНЗ, посольство або приватний фонд. Найлегше отримати допомогу від фонду, важливо лише правильно вибрати відповідну організацію.

Де безкоштовно навчатися за кордоном за стипендією?

Стипендіальні програми дуже поширені в Німеччині, і там є варіант для будь-якого претендента. Організовані фонди, які підбирають кандидатів:

● за статевою, расовою, національною ознакою;

● наявності дітей;

● станом здоров'я;

● віку.

Трапляються й сімейні програми — чим більше членів сім'ї навчається в одному університеті, тим більше грошей отримує кожен зі стипендіатів.

Освіта в Канаді також передбачає велику кількість стипендій. Найбільшу кількість програм пропонують університети Торонто, Вінніпег, Британської Колумбії, Humber College та ін.

Спосіб 3: Знання мови країни

Цей спосіб працює навіть в топових вишах Франції, Голландії, Німеччини, Австрії, Чехії, Греції та інших країн. Для цього необхідно:

1) підтвердити знання офіційної мови країни на міжнародному екзамені (рівень — не нижче середнього);

2) подати документи в бажаний університет.

Англомовні програми в цих країнах, найчастіше, платні.

Вчитися за кордоном безкоштовно може кожен! Важливо лише відповідально підійти до вибору місця навчання, вступу та оформлення всіх документів.

Освітнє агентство Karandash.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram