ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кличко: Зеленський готовий і хоче скасувати розпорядження про VIP-палати

Палати з охороною потрібно надавати тільки ув'язненим.

Кличко: Зеленський готовий і хоче скасувати розпорядження про VIP-палати
Фото: kharkov.media

Мер Києва Віталій Кличко прокоментував розпорядження про VIP-палати для чиновників, у яких діагностують коронавірус.

Про це Кличко написав у фейсбуці.

"Щодо нібито VIP-палат для депутатів та інших чиновників - такого немає! Я підняв інформацію за розпорядженням, яке вчора поширили ЗМІ. Скажу одне: воно було зроблено на виконання наказів Державної служби охорони, МОЗ та звернень Державного управління справами при президенті. Документи з грифом «для службового користування». У них йдеться про підготовку закладів охорони здоров'я для медико-санітарного забезпечення осіб, щодо яких здійснюється державна охорона", - пояснив мер.

За його словами, така практика була завжди, і не тільки в Україні, а й в усьому світі.

"Йдеться про те, що в разі захворювання перші особи держави повинні мати певні умови: окремі палати, і щоб поруч перебувала державна охорона. Така практика завжди була. І не тільки в Україні. Але ... Я розмовляв вчора з президентом. І він готовий, і налаштований скасувати накази, про які йде мова, і які ми зобов'язані виконувати. Сподіваюся, це станеться. І ми будемо за це вдячні!", - додав Кличко.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, так само, заявив, що уряд не видавав ніяких вказівок про облаштування особливих палат для чиновників.

Він доручив місцевій владі перевірити цю інформацію і відзвітувати.

"З огляду на це, звертаюся до представників місцевої влади, у віданні якої перебувають комунальні медичні установи. Закликаю, щоб усі відповідальні органи на місцях перевірили інформацію про виділення окремих палат та відзвітували. Моя позиція: ніяких VIP-палат для чиновників бути не може! Палати з місцями, обладнаними для охорони, повинні бути тільки для осіб, що прибувають з установ пенітенціарної системи", - написав Шмигаль у своєму Telegram-каналі.

Нагадаємо, раніше журналісти Bihus info повідомили, що департамент охорони здоров'я КМДА розіслав медичним установам Києва наказ про особливі умови лікування "VIP-пацієнтів" з коронавірусом. Департамент визначив перелік з 17 медустанов, які повинні приймати таких пацієнтів, зокрема Олександрівська лікарня, дитяча клінічна лікарня №7 та Київський центр дитячої нейрохірургії.

Серед головних вимог - окремі, ізольовані від інших приміщень палати площею не менше 13 кв. метрів із затіненими вікнами. Палати повинні мати зручну комплектацію з операційним блоком, діагностичними та іншими відділеннями. Також передбачено наявність окремого резерву лікарських засобів і можливість окремих сестринських цілодобових постів у палатах або біля них. Також установам наказали зарезервувати окремі операційні і забезпечити їх необхідними ліками, медичними засобами та обладнанням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram