ГоловнаСуспільствоОсвіта

У ексректора Одеського медуніверситету, який судився з МОЗ, пройшли обшуки

Слідчі дії пройшли в будівлі ректорату університету і в інших посадових осіб вишу.

У ексректора Одеського медуніверситету, який судився з МОЗ, пройшли обшуки
Фото: www.odcrisis.org

В Одесі 24 березня відбувся обшук у будинку колишнього ректора Одеського національного медичного університету Валерія Запорожана, який зараз очолює наукову раду університету.

Також слідчі дії пройшли в будівлі ректорату університету і в інших посадових осіб вишу, передає Радіо Свобода.

Як йдеться в постановах Суворовського районного суду, копії яких має видання, правоохоронці шукали підроблені печатки підприємств і установ, комп'ютерну техніку і цифрові носії інформації, а також "інструменти кримінального порушення або майна, яке було отримано в результаті його вчинення".

Обшуки, яких, за даними Радіо Свобода, було близько п'ятнадцяти, стосувалися кримінальної справи, дані про яку занесли до ЄРДР ще 19 грудня 2019 року - привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах. Згідно з постановами суду, в обшуках повинні були брати участь також співробітники СБУ.

За версією обвинувачення, посадові особи університету збагатилися шляхом проведення тендерів на медичні препарати, а також під час ремонтно-будівельних робіт. Виходячи з постанов суду, вони стосувалися кількох медичних закладів, створених на базі медуніверситету, а саме центру реконструктивної та відновної медицини, багатопрофільного медичного центру, а також офтальмологічного медичного центру. За інформацією слідства, ці установи протягом 2019 року отримали нових керівників, змінили штатні розписи та об'єднали окремі структурні підрозділи. Водночас МОЗ керівництво вишу про це не інформувало, хоча саме міністерство видавало ліцензії на ведення господарської діяльності в цих трьох установах.

Раніше прокуратура отримувала доступ до договорів про постачання медичних товарів та обладнання за державні кошти на суму понад 45 млн гривень за період 2016-2019 рр.

Нагадаємо, наказ про звільнення Запорожана в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун підписала 17 липня 2018 року. Керівник, який обіймав цю посаду з 1994 року, відправлений у відставку за порушення контракту. Звільнення Запорожана багато років домагалися низка громадських організацій. Активісти звинувачують керівника у системній корупції та розкраданнях бюджетних коштів. За фактами зловживань в ОНМУ кілька разів відкривалися кримінальні провадження, але ректора до відповідальності так і не притягнули.

Де-факто виш зараз очолює Юрій Сухін, якого влітку 2018 року підтримав Запорожан. Міністерство призначало на посаду ректора Костянтина Аймедова, але він не зміг розпочати виконання обов'язків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram