ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Після закриття вокзалу в Києві сотням бездомних ніде ночувати - волонтери

Волонтери вважають, що в притулку для бездомних не вистачить місця для всіх

Після того, як у Києві закрили залізничний вокзал, кілька сотень бездомних опинилися на вулиці.

Про це LB.ua розповіли волонтери.

Директор Департаменту соціальної політики КМДА Руслан Світлий порадив бездомним звернутися до Будинку соціального піклування.

"У нас є Будинок соціального піклування на вулиці Суздальській, 4. Всі бездомні про це знають. Їх інформує соціальний патруль, який курсує містом. У цьому закладі бездомний може переночувати, помитися. Також щодня соціальний патруль виїжджає на місця скупчення бездомних і годує їх безкоштовними обідами", - розповів Світлий.

Однак місць на всіх бездомних у притулку на Суздальській не вистачить, стверджують волонтери.

"Зараз там живуть 100 осіб, а розрахований він на 150-170 осіб. На вокзалі сотні людей і тільки частина може потрапити на Суздальську", - розповіла волонтерка ініціативи "Допоможи бездомному" Ольга Роменська, яка 21 березня відвідувала Будинок соціального піклування.

У КМДА наполягають: у Будинку на Суздальській наразі залишаються вільні місця, а бездомні не хочуть туди йти.

"Ми працюємо з цими бездомними (з вокзалу, - ред.). Але ми не маємо можливості за Конституцією йти проти прав і свобод людини. Ми не можемо їх змусити йти на Суздальську. Для того, щоб навіть потрапити на Суздальську, бездомний повинен пройти медичне обстеження. Вони не хочуть", - стверджує Світлий.

За його словами, у Києві не планують розміщувати намети Державної служби з надзвичайних ситуацій, як зазвичай це роблять взимку для обігріву.

"За даними метеорологічної служби, сніг буде тільки сьогодні. Далі буде лише тепла погода. За нормами законодавства, ми повинні це робити, якщо температура не перевищуватиме певного градуса. ДержНС розгортала (намети, - ред.), але ми зараз вводимо програму з волонтерами та громадськими організаціями, щоб у кожному районі було місце, де вони можуть ночувати", - розповів Світлий.

Директор Департаменту соціальної політики КМДА розповів, що "соціальний патруль обробляє дезінфікувальними засобами місця скупчення бездомних і проводить з ними роз'яснювальну роботу". Маски бездомним роздавати не планують через їх відсутність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram