ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ викрила схему поставок у РФ комплектуючих з підприємств Укроборонпрому

До оборудки причетні посадові особи Міноборони, відповідальні за "військове приймання".

СБУ викрила схему поставок у РФ комплектуючих з підприємств Укроборонпрому
Фото: https://ssu.gov.ua/

Служба безпеки України викрила велику схему постачань військової продукції для авіатехніки з українських оборонних підприємств в Російську Федерацію. Про це повідомляється на сайті відомства.

Встановлено, що до схеми причетні понад 20 учасників. Серед них представники кримінальних кіл, які займаються контрабандою, а також посадові особи Міноборони України, які відповідають за так зване "військове приймання".

"За реквізитами фіктивних українських і російських комерційних фірм ділки закуповували на підприємствах Укроборонпрому продукцію військового призначення. Потім її незаконно контрабандою переправляли в РФ поза пунктами митного контролю", - йдеться в повідомленні.

Організатори угоди також задіяли інструмент фіктивної зовнішньоекономічної діяльності. Військову продукцію підприємств Укроборонпрому з оформленням всіх необхідних дозвільних документів офіційно переміщали в країни ЄС, звідки за підробленими документами реекспортували в РФ.

Під час спецоперації СБУ затримала одного з активних учасників злочинної групи на території Дворічанського району Харківської області при спробі незаконного переміщення товарів військового призначення поза пунктами митного контролю.

У позашляховику зловмисника виявили 11 електромагнітних пристроїв, що використовуються для комплектування російської авіаційної техніки, а також 64 інфрачервоних патрони, призначених для захисту російських літаків від керованих ракет.

Двом учасникам групи повідомили про підозру за ч. 2 ст. 201 (контрабанда) Кримінального кодексу України. Готуються повідомлення про підозру іншим учасникам групи за статтями 263 (незаконне поводження зі зброєю), 333 (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів), 201 (контрабанда) КК України.

Тривають слідчо-оперативні дії.

Раніше СБУ запобігла закупівлю сертифікованих в Росії деталей для бронетехніки за завищеними цінами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram