ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Тестування людей без ознак хвороби не має сенсу, - Радуцький (доповнено)

У МОЗ впевнені, що головне - самоізолюватися.

Тестування людей без ознак хвороби не має сенсу, - Радуцький (доповнено)
Фото: Макс Левин

Голова парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медстрахування Михайло Радуцький вважає, що немає сенсу тестувати все населення на наявність SARS-CoV-2 навіть у разі достатньої кількості тестів.

Про це він сказав в ефірі телеканалу "Інтер".

"На сьогодні тестування людей без ознак хвороби не має сенсу, тому що тести не покажуть хворобу, якщо немає ознак. І на сьогодні тести теж є. Так, вони є в незначній кількості, але вони є і тестування проводяться. Буде більше тестів - це не означає, що всім тим, у кого немає ознак, треба проходити тестування. По-перше, нічого не покаже, по-друге, краще ці тести використовувати для хворих людей", - цитує Радуцького Інтерфакс-Україна.

Нардеп наголосив, що в Україні діє вказівка проводити тести людям з такими ознаками захворювання, як температура тіла вище від 38,5 градуса і сухий кашель.

"Я не знаю жодну країну у світі, навіть заможні країни, де тестування проходило б просто для всього населення", - пояснив він.

Міністерство охорони здоров'я теж впевнене, що тестування на коронавірус не може і не повинно охоплювати всю країну.

Про це в ефірі телеканалу" Україна" сказав головний санлікар Віктор Ляшко.

"Тестуванням охопити всю країну неможливо, і тестування не повинно охоплювати всю країну. Можемо дивитися на практику країн, які вже пройшли або проходять пікову кількість захворювань, там медичні працівники закликають людей не йти на тестування відразу після того, як був контакт або, можливо, люди думають, що у них коронавірусна хвороба. Вони кажуть звертатися до лікарів під час появи перших симптомів. До цього головне - самоізолюватися, знизити свою мобільність", - упевнений заступник міністра охорони здоров'я.

Раніше ВВС-Україна писало про те, що владі італійського міста Во Еуганео, де 22 лютого зафіксували першу в Італії смерть від COVID-19, вдалося зупинити появу нових випадків зараження коронавірусом, провівши тестування всім жителям.

"Всім 3400 жителям міста, незалежно від наявності у них симптомів, зробили тести на коронавірус. Тих, у кого діагноз підтвердився, відправили на суворий карантин. Людей, з якими вони контактували, - теж. Через 10 днів всіх протестували повторно, і кількість хворих знизилася на 90%", - йдеться в публікації.

Тести показали наявність вірусу у 3% населення міста. На кожну людину, у якої був коронавірус із симптомами, виявили 10 носіїв без симптомів. Всіх ізолювали. Повторне тестування виявило не менш ніж шість заражених без симптомів, їх помістили на карантин. Якби їх не виявили, інфекція продовжила б поширюватися, впевнені вчені, які брали участь у тестуванні.

Тепер цю практику планують поширити на весь регіон Венето, де прийматимуть 11 тис. аналізів на день.

Нагадаємо, на цю мить в Україні офіційно підтверджено 29 випадків коронавірусної хвороби, зокрема три - летальні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram